Tänkte koppla in en dimmer på kökslampan men vart lite osäker då jag tog bort strömbrytaren(två knappar men bara den ena används). Lite svårt att se men det är två svarta kablar in på L. Knappen på den sidan där den bruna kabeln sitter används. Vad ska jag göra med den svart(grå) kabeln ut, ska den kopplas till X på dimmern?
Och vad betyder den streckade linjen med en ring på mitten?

34rhuvl.jpg

Mvh Mathias
 
jarlh skrev:
FYI, för att byta till dimmer krävs behörighet.

Läs gärna [länk]
Men då kan det vara bra att fråga här, för att förvissa sig om att elektrikern gör rätt:rolleyes:
 
Nä precis får jag inte koppla in dimmern så vill jag iaf veta hur man gör, kunskap är aldrig fel 8)
 
Om den inte används till något så lägg den på X, troligtvis går den till något uttag för t.ex fönsterbel.
 
Tack kolvas, ingen ide vad symbolen på den streckade linjen betyder?
 
Nä, har inte tänkt på den, kanske kan vara för eventuell indikeringsdiod
 
Köp en dosdimmer (Eltako) istället och sätt en liten fjäder bakom den ena vippan. Då slipper du byta strömbrytare och du kan fortsätta ha brytare på det som den andra tändtråden styr.

//Patrik
 
Dosdimrar är nog bra eftersom man kan ha kvar den gamla kontakten, men jag har en del dåliga erfarenheter av dem. De stör för det mesta FM-radion betydligt mer än åtminstone Ejos vriddimrar och i vissa fall avger de till och med ett hörbart surrande ljud. I några fall har de också stört varandra så mycket att det blir ett flimrande ljus i lamporna i vissa dimmningslägen. Jag har pga detta i huvudsak gått tillbaka till att nvända de mekaniska vreddimrarna
 
Vad har du använt för fabrikat då och var det länge sen? Jag och antagligen de flesta andra brukar köra med Eltako och jag har aldrig hört något liknande förut.

//Patrik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.