Hej! Har köpt 6st Hide A Lite 230V spottar som jag kopplat in.

Köpte en Elko dosdimmer från Clas Olsson som jag kopplade ihop med brytaren på väggen enligt bilden jag bifogar. Har satt en impulsfjäder som följde med.

Problemet är att spottarna tänds inte alls enligt kopplingen. Tar jag istället tändtråden från lamporna som går in i dimmerns "load" nu och flyttar till brytarens "pil ut" så lyser spottarna men det går inte att dimra. Vad är fel?
 
  • Hållits upp-och-ned, handritad skiss av en elektrisk krets med resistorer, kondensatorer och strömkälla.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Webbsida visar ELKO LED-dimmerpuck för belysning med tekniska specifikationer och installationsinstruktioner.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Illustration av elektrisk anslutning, transformator, 230V indikerat, installationsguide, teknisk ritning, kablar, säkerhetsanvisningar.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Såhär
 
  • Öppen elektrisk dosa, kablar, installationsarbete, väggströmbrytare, oordning, renovering, säkerhetsrisk.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Testat att flytta impulsfjädern? Eller att använda andra "pil ut" på brytaren, samma sak.
Sen kan ju dimmern vara kass också.
 
Varför ser jag en lös blå ledare med skadade kardeler i övre dosan?

Pucken har två N-terminaler, som inte sitter bredvid varandra. Enligt inkopplingsanvisningen så ska dessa byglas. Om det verkligen är nödvändigt så är det så korkat att det inte är sant, men kanske bäst att prova ändå. Man upphör inte att förvånas över tillverkare idag.

En annan sak du kan prova är att byta mode, RC till RL
Du kan även prova att ändra de andra inställningarna. Du har t.ex satt en min, max och startnivå utan att aldrig ha tänt lamporna?

J jansen skrev:
Elko dosdimmer från Clas
För framtida frågor, länka gärna till specen så slipper vi leta.
 
Har flyttat impulsfjädern, samma resultat där. Lamporna tänds men slocknar när den fjädrar tillbaka. Håller jag in fjädern så hålls lamporna tända.

Blå kabeln med kardelerna synliga är bara en lös kabel som inte är inkopplad någonstans. Tänkte koppla in den på andra N plinten på dimmern och testa. Har nu satt wago på N ledaren från centralen och dragit 2 trådar därifrån till dimmerns N plintar. Fungerar inte trots försöket, spottarna tänds inte alls när jag använder brytaren.

Har hatt switcharna 1,2,3,4 i alla olika lägen. Enda som hände var att spottarna blinkade till lite när jag bytte från RL till RC.
 
Kan det vara så att dimmern inte är kompatibel med spottarna jag satt? Bifogar spec på dom
 
  • Skärmdump av en svensk produktsida för LED-downlights med teknisk information och specifikationer.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Så symptomet har gått från "tänds inte alls" till "tänds men slocknar" och tillbaka till "tänds inte alls". Det är ju ett framsteg i alla fall. Hade jag vetat det från början så hade jag hänvisat till alfista's inlägg i #3 - att fjädern sitter på fel sida i strömbrytaren så att den bryter när du trycker in vippan. Enklast är att flytta styrråden till den andra utgången på strömbrytaren. Men då du provat det vet jag inte vad som är fel.
 
Ber om ursäkt ifall jag skrivit rörigt. När jag har kopplat som enligt bilden ovanför vart man ser alla kablar mm så lyser spottarna inte ens när jag använder brytaren.

Flyttar jag istället den svarta tändtråden som går till lamporna till brytaren istället för dimmern så tänds spottarna. Tar jag bort impulsfjädern så lyser dom med fast sken. Med fjädern så hålls dom inte tända utan slocknar direkt den fjädrar tillbaka knappen. Har använt båda pilarna ut på brytaren också med samma resultat.
 
Ja, om du kopplar tändtråden direkt till strömbrytare så ska du givetvis inte ha någon fjäder.

Såå, lamporna "tänds inte alls" när dimmerpucken är inkopplad? Inte ens en sekund?

Det symptomet tyder i så fall på felkoppling, men det ser rätt ut på din bild. Men då antar jag att den blå är en nolla. Vet du att den blå är en nolla? Jag förstår fortfarande inte hur en blå kan hänga löst såsom på bilden.

Om det trots allt finns lite liv, att lampan blinkar till, så kan det beror på att dimmern inte gillar lasten. 6 st spottar på 6 W styck bör inte vara en elak belastning, men dimmern kanske ändå tycker det.
 
Precis, lamporna tänds inte ens en millisekund när dimmern är inkopplad. Totalt dött är det när jag trycker på vippan.

Blåa tråden är en nolla, satt tidigare ett uttag under brytaren vart nollan var dragen från centralen..med fas (brun tråd) byglad ned från L plinten på brytaren till uttaget.

Har provat fjädern på olika ställen men inget fungerar. Kanske får prova med annan dimmer om denna inte går ihop.
 
Nu funkar dom att dimra. Tog en ny tråd och satte från en annan plint på "pil upp". Vet inte om orangea kabeln jag hade före var skadad eller något? Direkt jag bytte funkar det perfekt.
 
  • Öppen elektrisk dosa med kablar och strömbrytare under installation eller reparation inomhus. Oskarp och vinkelvrängd bild.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vet faktiskt inte vad som var problemet eftersom jag tog en ny tråd och satte från den plinten. Kan vara så att han hade rätt helt enkelt
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.