20150919_194203.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Godkväll. Försöker koppla in en dimmer i en dosa som ska styra 5 spottar i taket. Under lampknappen finns 2 uttag samt en vägg lampa. Det här lämnar mig med 5 kablar i dosan och det verkar även som att det är en äldre standard på befintliga kablar.

Nån som ser vart jag gör fel i kopplingen i dimmern? Spottarna lyser inte alls men vägguttaget under fungerar! Mvh
 
Det går inte att säga om din inkoppling är korrekt eller felaktig. Du behöver ta reda på funktionen hos varje enskild ledare på bild. Du har t.ex kopplat ihop blå och ljusbrun vilket ser misstänkt ut, varför ska det vara så? Detta är gjort på blindplinten "X" på dimmern. Den har ingen funktion i dimmern utan används endast för att skarva andra ledare, så vad är det för ledare du har skarvat ihop här?

Sedan sitter det två st svarta på L. Det kan vara korrekt om vi antar att svart är fast fas, och att den ska kopplas vidare till en annan dosa.

(Alla skarvar görs bättre separat via en toppklämma typ den du har under tummen, bättre än att skarva på själva dimmern.)

Mörkbrun längs till vänster skulle då vara tändtråden till lamporna, stämmer det?

Till sist gäller att denna typ av dimmer fungerar ihop med dina lampor. Vet du det?
 
Hej bo. Dimmern skall funka enligt åf schneider exxact 315w 20-315
Har nu kopplat ur för en bättre överblick. Kablarna jag håller i är det som är draget i taket 3 ledare 1.5kvadratare. Sedan ser man de befintliga kablarna. Bifogar 2 bilder för att förenkla hur det är kopplat IMG-20150919-WA0011.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Screenshot_2015-09-19-20-35-33.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Ja, och vad har dessa ledare för funktion?
 
  • Gilla
tommib
  • Laddar…
tommib
Om man gissar så är det så att Blå är nolla, svart är fas och den ljusbruna/orange kabeln är en tändtråd som går till en tidigare taklampa. Vad satt det där innan du började koppla och hur var det kopplat?

Om min gissning är korrekt, och det är ett stort om, så ska det kopplas på följande sätt:

Blå och gulgrön som i nuläget bara passerar dosan klipps och kopplas i lämplig toppklämma (jag gillar Wago 773). Till dessa kopplar du också de som kommer från det nya taket (de du håller i), färg mot färg.

Svarta kablar kopplas också ihop i lämplig toppklämma. Från den tar du ut en kort bit svart ledare till dimmerns ena L-plint. Den bruna som kommer från det nya taket kopplas till dimmerns styrda utgång (den med vågen).

Den ljusbruna/orange kabeln avslutas med en ubåt eller liknande om den lampan inte är inkopplad längre.

I vanlig ordning bör du ta in en elektriker för att göra detta! Kan inte folk bara sluta koppla på chans så slipper jag känna att elektrikerna har rätt i att skydda sitt skrå!

För övrigt ser installationen lite tafflig ut med det lösa röret där ledarna kommer ut. Bara det är en bra anledning att ha en potta så att inte ledarna ligger lösa ovan gipsen.

Edit: Bo var snabbare, med en helt korrekt fråga. Jag vill än en gång poängtera att jag gissar. Det ska man inte göra med el. Man tar reda på vad ledarna är för något innan man pillar.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg och 1 till
  • Laddar…
Har vi ens lyckats utröna varifrån den här dosan matas? Underifrån från uttagen, eller uppe höger via vägglampan?
Jag blir dessutom lite orolig över att det är en obruten gul-grön i dosan samtidigt som TS håller i en gul som sedan övergår till gul-grön i taket.

Antingen måste TS noga kolla upp vart allting går, eller så behövs det en elektriker.


Edit: Fel av mig, han håller i en gul-grön. Min poäng kvarstår.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Jag saknar dosor i taket, FK-tråd får inte ligga löst i vägg/tak.

TS dom tre FK du håller i handen i näst sista bilden (och trådarna till infällda sportarna) är dom nydragna? Jag misstänker att dom är det. Misstänker även att dom i värsta fall även är dragna utan flexslang/VPrör.

TROR FÖLJANDE:
Svart tråd uppifrån är inkommande fas,
Svart tråd nedåt är utfående fas till vägguttaget nere vid golvet,
Brun tråd uppåt är tändtråd till befintlig lampa.
 
tommib
Nja, du ser en bit flexslang om du förstorar bilden, men jag håller med, det är inte snyggt att ha det liggande löst utan en potta.
 
Hej igen. Trådarna är dragna i flexslang. Finns även en kopplingsdosa vid varje spot det syns inte på bilden bara. Så där kan ni sluta gissa. En elis hade ju vart fint o få tag på 21.30 på kvällen ��

Lyckades koppla till den milda grad att man tände spottarna med värmefläkten som sitter på uttaget under lampknappen så även om det inte är rätt kopplat så var det skönt o se att dom lös iaf, för jag började tro att jag råkat sätta en gipsskruv i slangen. Nåja det får bli en som kan som man säger
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
En liten follow up! Dimmern och lamporna gillade inte varandra på låg dimmning utan det flimrade. Funkade bra på full fräs dock. Köpte mig en annan dimmer Schneider led universialdimmer 4-400w
och denna funkar på alla nivåer, dock är det ett surrande ljud ifrån dimmern nån som vet vad det kan bero på?
 
Inte heller denna dimmer gillar dina lampor :( Prova en annan. Det finns risk att du inte hittar någon alls. Då får du byta spottar till en modell som anger vilka dimmers den fungerar med, eller bygga om helt och använda konstantström med tillhörande drivdon. Det kan också vara så enkelt att 5 spottar är för många trots att dimmern ska klara 400 W.
 
Japp, lamporna åkte på retur. Nya som "ska" fungera med dimmern är beställda. Vilken djungel det är med led.
 
Danne213 skrev:
Japp, lamporna åkte på retur. Nya som "ska" fungera med dimmern är beställda. Vilken djungel det är med led.
Man kan vända lite på resonemanget, inte bara den här tråden, att det finns så många varianter idag att det krävs god kunskap för att välja rätt produkter och hur man ska göra en inkoppling (utan att vara elektriker).
Och då många inte gör kontrollmätningar utan bara får det att fungera genom att chansa, vilket orsakar att det finns många felaktiga installationer. Nog med moralkaka, men ett konstaterande att ska man ge sig ut i djungel krävs det kunskap. ;)
 
Danne213 skrev:
Japp, lamporna åkte på retur. Nya som "ska" fungera med dimmern är beställda. Vilken djungel det är med led.
"Skall fungera", låter ju inte så betryggande. Har du sett dokumentation från lamp/dimmer tillverkare på det. Eller är det ngt. som säljaren hävdar?
 
Åf. Rekommenderar led dimmer till de nya lamporna. Samma åf rekommenderade även första dimmern men det var dock om du hade över 10 lampor. Jag har 5 lampor i det rummet så där var det nog jag som var lite ouppmärksam.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.