Hej, vi hittade ett hus som passade oss hos Götenehus huskatalog, men bestämde oss att bygga den med sten istället för trä och det kan Götenehus inte göra. Vi tänkte vända oss till Fiskarhedenvillan som kan bygga huset med sten. Frågan är då: får man bara kopiera ett hus från Götenehus (till exempel) och bygga den hos ett annat företag, rakt av? Finns det inga "upphovsrätt" lagar som skyddar Götenehus mot kopiering utav sina hus?

Mvh
 
Eftersom ni ändrar utseendet och byggmaterialet så är det inte längre en kopia. Jag skulle nog vilja påstå att det ska gå bra men tänker inte ta gift på det.

Du får nog fråga patentverket eller tillverkaren om dom har designskydd på huset. Har dom inte det bör det vara fritt fram
 
Götenehus har ju upphovsrätten till sina ritningar. Det är tillåtet att "inspireras" av andras verk, men man får inte kopiera det. Exakt var gränsen går är troligen inte utrett.

Men om man använder andras ritningar till att just inspireras, man ritar ett nytt hus med det man gillar hos någon eller några andra, ev. med kanske lite annan takvinkel, andra fönsterstorlekar osv. Då bör man inte kunna anses ha plagierat.
 
peternicklas
Vill nog påstå att du kan göra det. Samma problem var uppe för några år sedan och då gällde det reservdelar till personbil. Tillverkaren av fordonet hävdade att de ägde rätten till reservdelarna med hänvinsing till mönsterskydd. Vi ser idag att de inte kunde hävda mönsterskydd då detta skydd är svagt. Bara att ni ändrar från trä till sten så faller mönsterskyddet. Ni kan ju även göra en mindre förändring som t.ex. lägga till en garderob, flytta en vägg.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.