Hej,

Vi är i funderingar att se över vårt värmesystem. Vi har i dagsläget direktverkande el samt 2 L/L VP. L/L VP är från 2004 och ger knappt någon effekt längre. Varmvattenberedaren är från början på 2000 talet och är väl snart i behov att bytas ut. Vi förbrukar ca 20 000 kWh därför har tanken slagit oss att kanske konvertera till vattenburet system.

Huset vi har är 158 + 58 kvm sutteränghus. Vi har kamin på ovanplan. Fönsterna är nya 3-glas.

Så alternativen är egentligen:
1. Konvertera till vattenburet system helt, både på ovanplan och källarplan
2. Konvertera och dra rör på sutterängplanet och installera ny luft luft på ovanvåningen.
3. Installera nya luft/luft på båda planen och nu varmvattenberedare, antingen med värmepump eller helt driven med el.

Vad skulle ni gjort? Känns som man skjuter problemet framför sig när man sätter in ny luft/luft och varmvattenberedare på el.

Tacksam för svar!
 
Källare då går det att dra rören där, men ett problem är att komma upp bra, Grundmuren är tjockare än väggen uppe. Och borrar man uppifrån så hamnar man i grundmuren i källaren ca 10 cm in i den. att borra snett underifrån fungera inte, utan kommer för det mesta helt fel i golvet uppe. Det går att hugga ut en bit i grundmuren och få upp rör som stämmer med avstånd till vägg uppe, men måste tänkas på med att mäta ut var uttaget i källare blir. Borras det det uppifrån så blir det träborr först och hårdmetallsborr sista biten genom trä , samt att hitta var den kommer ned. Inte helt lätt men går.
 
Spontant antingen eller, investerar ni i en luft/vatten / bergvärmepump så känns det dumt att inte nyttja den i hela huset.
Det är nog svårt att enbart ekonomiskt räkna hem det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.