Hej! Jag har just köpt en bostadsrätt, en del av kontorslokaler som en entrepenör gjort om till lägenheter. Min är en tvåa på 46 kvm. Huset är tegelfunkis från 1940-talet. Problemet är att det är ruggigt i lägenheten, ffa på golven. Både kallras och strålningsdrag från de riktigt stora fönstren som finns i båda rummen. Inomhustemperaturen är 21 grader, så just den är ju svår att klaga på.

Så här ser det ut i vardagsrummet med elementskyddet (som faktiskt gör att det blir lite varmare då värmen fördelas jämnare):

http://img33.imageshack.us/img33/5149/dsc00277bn.jpg

När man tar bort det:

http://img255.imageshack.us/img255/5640/dsc00274dm.jpg

Marmorbrädorna sitter direkt fast i ytterväggen, leder kyla och är svinkalla, båda två:

http://img225.imageshack.us/img225/3353/dsc00275f.jpg

Och så här det klassiska gamla tvåglasfönstret ut på insidan, ingen toppisolering direkt...

http://img87.imageshack.us/img87/2914/dsc00276om.jpg

Så frågan är, vilka åtgärder kan man göra? Att skaffa en större radiator känns ju givet, men kommer ens det att räcka till att värma upp marmorbrädorna och fönstren? Och lika viktigt, måste jag själv stå för kostnaden? Har jag rätt att klaga hos entrepenören, eller är det här något som brf:en kan stå för?
 
B
varför ska du värma marmorbräderna och fönstret??
är det varmt i rummet så är det väl inget att klaga på?
värmen ingår väl i månadsavgiften?
 
Jag trodde det var så man förhindrade kallras och strålningsdrag...
 
B
då du bor i gammalt hus. så kommer du värma för kråkorna.
sen så kommer alltid marmorn va kallare.
 
Hmm... skulle det hjälpa att skaffa större radiator alls då? Andra åtgärder? Inte kul att behöva yllesocker och långärmat halva året.
 
B
jaha du tycker är kallt på golvet också. har du funderat på gardiner i fönstret? (jag vet fönstret blir ännu mindre då).
i gamla hus får du nästan ha yllesockar om du inte har mattor. gamla hus blir inte riktigt täta.
har du inga lister i fönstret förresten?
 
Ja, att det är kallt på golvet är det största problemet... men jag har bott i gamla hus förut utan de här problemen, kan det vara att det har varit en brukslokal i så många år så att man inte har sett över det här förut? De övriga boende i huset (där det har varit lägenheter från början) har det bra inne.

På insidan av själva fönstret finns en liten gummilist, jo.
 
Det kan inte vara så enkelt att du ha två spjäll under marmorskivorna som släpper in kylan? Såg så ut på bilderna att dessa kanske är överflödiga då du har ventilation uppe på fönstrena.
 
B
jopp. såg det nu. du har två spjäll ett under varje fönsterbräda.
är dom stängda??
 
Just det! De är faktiskt stängda och igenspacklade från insidan, sa säljaren av lägenheten. Det drar inte från dem åtminstone, frågan är ju om de ändå gör marmorskivorna riktigt kalla.
 
AXS
Sätt i tätningslister(Kolla även om själva rutan slutet tätt mot fönsterbågen) och kolla från utsidan om det går att täta ventilationskanalerna som går in.
 
Ska prova, tack! Spelar det nån roll att radiatorn bara går under ena fönstret tror ni?
 
AXS
Ja, det spelar troligen roll. Men inte så stor roll att du ska byta.

Sen skrev du själv att värmen sprids ganska bra med lådan som sitter på.
 
Tror att du kan sätta en radiator som är lika långt som båda fönsterna men kanske inte lika hög som nuvarande. Då får du ner inköpskostnaden samt att du får en snabbare genomströmning av vattnet i radiatorn. Den du har nu tar mycket vatten och därav lång tid att värma upp.
Ett nytt som är 400X2000 kostar i runda slängor ca 3000 utan montering.
http://www.vvsonnet.se/thermopanel-tp22420-p-2316.html
 
Även om du har 21 grader i rummet så kan det upplevas kallt och ruggigt om omgivande ytor är kallare (<20), pga. kallraset. Så att få de kallaste ytorna varmare är något att sträva efter. Mina förslag för just fönstren: tjockare gardiner eller värmeljus i fönstren på kvällarna. För att få elementet mer effektivt, kolla på elementfläkten eller motsvarande.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.