Jag bor i ett femtiotalshus där grundkonstruktionen är 2,5 m höga murar för bottenvåningen och en träkonstruktion för andra våningen. Bv är helt ovan mark och grunden är nydränerad. Golvet i bv är idag byggt enligt: grusbädd, ca 5 cm betongplatta, träreglar med mineral- eller stenull 10-15 cm (lite olika), golvspån/trägolv, parkett. Under parketten ligger i större delen en linoleummatta som håller den dåliga lukten borta. I en del ligger stegdämpande plastmatta under parketten. Ja, som ni ser en förkastlig konstruktion med organiskt material direkt mot betongplattan.

Min tanke är att lägga in vattenburen golvvärme i hela bottenvåningen, men jag vet inte riktigt vilken konstruktion jag ska använda. Min tanke har varit att lägga cellplast ovanpå den befintliga plattan, så mycket jag får plats med (ca 10 cm) och sedan gjuta en femcentimeters platta ovanpå isoleringen med ingjutna värmerör. Skulle det vara en fuktsäker konstruktion?

Jag har i helgen bilat upp det helt oisolerade golvet i tvättstugan, och har nu fått en liten funderare, om jag inte skulle bila upp hela golvet för att få plats med ytterligare isolering. Dock är min tanke fortfarande att bygga upp golvet utan luftspalt enligt: grusbädd, (ev befintlig platta), cellplast, betongplatta med värmerör, parkett eller klinker.

Förutsättningar i övrigt: Murarna är inte tilläggsisolerade. Fönstrena har vi tänkt byta från dagens original till moderna med bättre värmeegenskaper. Huset står i Stockholm.

Är min tänkta konstruktion ok?
 
Tack, intressant! Nu har vi inte källare utan bottenvåningen är ovan mark. Men principen kanske blir densamma? Jag står nu och velar mellan att renovera fort, dvs lägga isolering på den befintliga plattan och sen gjuta, eller att bila upp och göra om enligt alla konstens regler. Och svaret borde väl vara självklart...

Mitt problem är att båda ingångarna till huset är på bottenvåningen, det blir i princip omöjligt att bo kvar medan jobbet görs.

En annan fråga är om jag ska byta stammar eller inte? Det är ett knepigt projekt eftersom de befintliga stammarna går under golv som jag inte tänkt bila upp: plattan där panan står samt en nyrenoverad gästtoalett. Nja det blir nog till att byta de stammar som kommer i dagen och ansluta till gjutjärnspiporna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.