har köpt en 1,5plans villa och har nu upptäkt att det rinner vatten från badrumsventilationsröret. det sitter ett kallrasskydd längst upp på röret (ca 150 cm långt)inne i kåpan óch ventilationen styrs av en paxfläkt.
kan det vara kallrasskyddet som e felet? Det sitter droppar under lamellerna när man kikar upp genom röret. Ps; Röret är ordentligt isolerat . För mig verkar det inte vara vettigt med ett kallrasskydd längst upp på ett ventilationsrör som detta.
Tacksam för svar /Mange
 
Se till att paxfläkten går mer.
Var kallrasskyddet sitter kvittar lite då det kommer bli kallt på ovansidan var den än sitter och därmed kondens på det om det är fuktigt i badrummet.
Sedan när du sa att det var ordentligt isolerat, det är isolerat ända upp i toppen/"skorstenen"?
 
Om det är en ventilationstrumma som går upp på taket ska du inte ha något kallrasskydd. Om det är så tar du bort kallrasskyddet.
Normalt ska dessa endast användas om du monterar den genom vägg.
 
Hej

Det är ett 100 milimeter spirorrör ,ca 140 cm långt och det är isolerat ända upp.
fläkten är en hygrostatstyrd pax så det är ju svårt att få den att gå mera.
kan det vara så att fukt åker upp via "självdrag" och sen inte orkar förbi kallrasskyddet?
 
Bort med kallrasskyddet som jag skrev tidigare om det är den enda ventilen i badrummet och mynnar ut ovanför taket. Du ska alltid ha en viss utströmning från badrummet annars är ju risken att luften från badrummet sugs ut i övriga huset när fläkten inte snurrar och kallrasskyddet är stängt. Badrummet är ett av de ställan som det alltid ska finnas en ventilering.
 
westermagnus skrev:
Hej

fläkten är en hygrostatstyrd pax så det är ju svårt att få den att gå mera.
Kan du inte ändra hygrostaten så att fläkten stoppas först när luften är fex 40% fuktig och inte tidigare? Känner ej pax .
Om pax slutar blåsa ut vid 50% så den kondens som har redan bildats i toppen på ventrör inte hinner torka och sen blir den stängt i röret. Sänker du börvärdet så jobbar den längre och hinner torka röret.
Men å andra sidan blir du aldrig av med kondens på lameller om inneluften är varmare än uteluften som kyler lameller från utsidan .... skulle nog flytta kallrasskyddet inomhus om det är så illa att kondensvatten droppar in i röret.
Prova först med det som är enklast :)
gaia
 
Inget kallrasskydd, om du inte vill ha kvar "skitlukten" i badrummet eller att den ska sugas ut i övriga huset. Syftet med ventilationen är ju inte att bara ta hand om den fuktiga luften. Tror till och med att det brukar stå i anvisningarna för PAX-fläktar, men du kan ju kolla på deras hemsida.
 
Men kallrasskyddet stoppar väl inte draget ut eller? ventilationen fungerar väl ändå bara med den skillnaden att det inte kommer in nån kall luft?
Såg att det var ett kallrasskydd på fläkten med, kanske räcker med bara den?, Kan det inte vara så att fuktig luft som åker ut via självdrag fastnar vatten på lamellerna och sedan ramlar ner
En annan fråga, där spiroröret kommer upp i huven ska man isolera hela huven fullt med isolering eller bara några cm runt röret?
 
Men snälla du!! Du har en kanal från badrummet som mynnar ut på taket hur ska det kunna rasa ned kall luft då den varma luften strävar efter att ta sig ut uppåt?? Det enda ett kallrasskydd är till för är att förhindra att det drar in kall luft via självdrag i en fläktkanal där det rent termiskt kan förekomma och då i en vägg.
Ok det kan finnas andra alternativ, men i ett badrum som du har det så ska det inte finnas kallrasskydd i en självdragsventil som är kompletterad med en fläkt. Har fläkten kallrasskydd har man valt fel modell.

Lär gärna lite vad t.ex. PAX rekommenderar för fläktar för denna kanaltypen och jämför med din modell.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.