Hej
Vi håller på att bygga ett litet hobbyhus på 42 kvm ute på tomten. Vi har 70+145 isolering och vindduk i ytterväggarna. Vi drog på ett element ute i huset för två veckor sedan för att få upp värmen och torka upp. När vi nu skulle börja gipsa i helgen upptäckte vi att det bildats kondens som sedan frusit till is bakom isoleringen.

Vi tog ner all isolering på norrsidan och har låtit det torka. När allt var snustorrt i går kväll satte vi tillbaka isoleringen och tog ner isoleringen på nästa vägg. Var precis ute för att kolla fuktprocenten och flytta runt element+avfuktare+fläkt när jag upptäckte att det redan bildats kondens bakom isoleringen på norrväggen igen. Den har bara suttit uppe i 14 timmar!

Är det någon som har en aning om vad som är fel?

Tacksam för all hjälp vi kan få.
 
Redigerat:
Felet är väl att det saknas kondensskydd i väggen. Dessutom är luftfuktigheten i nybygget förmodligen hög eftersom byggmaterialet ännu inte torkat klart.
 
Luftfuktigheten i rummet är 40%, vi har en fuktmätare. Men det säger förstås inte %-talet i materialet. Byggmaterialet införskaffades i somras när det var snustorrt ute, men det har väl förstås blivit fuktigt under höstens regn.
Vad är det för kondensskydd du menar?
 
Kondensskydd är vanligtvis en 0,20 mm åldersbeständig plast. Numera finns det även det som kallas ångbroms som inte är riktit lika tät som plastfolie.
Bästa placeringen för kondensskyddet är mellan isoleringsskikten om det är den tunnare är på insidan, då behöver du inte göra hål i det för elrör mm.
 
Ok, jag är inte så jättebra på det här... :)

Vi skulle sätta åldersbeständig plast mellan isolering och gips, men då kapslar vi ju in kondensen i ytterväggen. Om vi sätter den mellan 70 och 145 isoleringen så känns det inte riktigt som det hjälper då det är mellan 70 och vindduken kondensen bildas. 70 isoleringen blir genomblöt medan 145 är torr.

Borde den inte i så fall sitta mellan 70 och vindduk? Men allt är uppreglat, fasaden är uppe... Känns lite svårt att få till det nu.
 
Max 1/3 del av isoleringen får vara innanför kondensskyddet. Som det nu är för er med färdig uppregling mm så är det enda alternativet att montera plasten där ni tänkt. Men gör det snarast, för ju längre ni väntar så ju mer fukt får ni i ytterväggarna.
Eftersom vindduken inte är kondenstät så torkar väggen upp utåt om inte före så till våren.
 
Ok. Om vi då sätter plasten mellan isoleringen och gipset snarast. Kommer kondensen sedan att hålla sig borta när det väl torkat ur till våren? Eller blir det samma visa igen nästa vinter?
På vinden har vi plast mellan innertaket och isoleringen.
 
Ja, eftersom plasten hindrar att kondens att vandrar ut i väggen. Tänk på att skarven mellan plasten i tak och vägg måste vara tät.
Skall hobbyhuset användas för verksamhet med mycket fukt, t.ex. drejning, så är rejäl ventilationen mycket viktig.
 
Ok, det blir nog inte så mkt fukt därute och vi har inget vatten eller avlopp utdraget så det klarar sig nog med några fresh ventiler. Stort tack för all hjälp.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.