Vi har idag ett fritidshus på 63 kvm, som är vinterbonat, vi trivs bra där och skulle gärna flytta ut permanent, men 63 kvm är för litet för två vuxna och två barn.

Ett alternativ är förstås utbyggnad, men det är kostsamt, kanske för kostsamt för ett hus som ändå är ett rätt enkelt bygge i grunden (plintgrund osv) och dessutom vet jag inte riktigt hur man skulle bygga ut det på ett bra sätt. Det är byggt i vinkel, med bara ca 4 m sida på kortsidorna, vill man ha 30 kvm till där blir det ett långsmalt bygge med konstig planering, eller så måste man bygga på två sidor. Långsidorna känns inte heller helt klockrena att bygga på.

Så, jag har bollat väldigt löst med tanken att bygga två friggebodar på tomten, 15 kvm, en till vardera barnet. Kostnaden för en byggsats är ju ca 35 000 kr för en vanlig modell, med isolering, inredning, el osv borde man väl kunna klara byggnationen på mindre än 150 000 kr? Det skulle ge en totalyta på 93 kvm, som en normalstor fyra med andra ord. Då har vi betalat 850 000 för hus och tomt, så boendekostnaden är ju inte farligt hög. Vi kommer iofs behöva installera en riktig WC (idag kör vi med separett) och bygga trekammarbrunn eller septitank, jag vet inte vad det kostar.

Men kan man bo så? Eller är det för konstigt? Blir det för jobbigt för ungarna att ha sina sovrum utanför huset (så länge de är hyfsat små får de väl kanske sova i huset, men ha leksaker osv i "sina stugor"). Skulle det kännas som att bo i en stugby?

Finns det någon som bor så eller är det en vansinnig tanke?
 
Hur gamla är barnen? Hur lång vinter är det där ni vill bo? är det inte väldigt jobbigt att tassa över till riktiga huset varje gång man är törstig eller kissnödig? Passar kanske med tonåringar.
Kan man inte bygga ETT hus på ca 30 kvm och bygga ihop med ursprungshuset med en överbygd gång eller liknande för att slippa stugbyn? En större stuga kan ju kanske till och med rymma både två rum till barnen och ett litet badrum?
 
Kanske lite mera charmigt med ett fristående gästhus model enkelstugan ?

http://www.svenskttra.org/byggbeskr...leId=1020&FileTypeId=103&Doc=broschyr&Cid=931

Skulle vara enkelt att få bygglov för den och du får mera kvm på köpet.
Gör planlösningen så att varje barn får ett rum och ett kök samt badrum
att dela. Om några år när barnen flyttad hemifrån har du ett trevlig gästhus
för kompisar, familjen mm.

Kommer kanske t o m billigare än att spicka ihop två friggor....................

Hobbit
 
Ska du bygga två Friggebodar á 15m² måste du ändå söka bygglov. Då kan du lika gärna söka bygglov för ett hus på 30m².

Annars tycker jag idén låter helt OK. Det är det där med toaletter, som kanske inte blir så kul på vintern. Vad säger barnen själva?
 
Jo, ett hus på 30-40 kvm låter ju helt klart bättre när jag läser era argument, inte minst för att man då kan ha toa därute.

Hur svårt är det att få bygglov för 30 kvm stuga då? Försvåras det av att man vill bo permanent? Tomten är inte detaljplanerad och ligger inte i "samlad bebyggelse" (eller vad den korrekta termen är).

Hur skulle man göra med lån för en sån här byggnation? Går det att få huslån av något slag, eller är man hänvisad till dyra lån utan säkerhet?
 
Redigerat:
miklon skrev:
Jo, ett hus på 30-40 kvm låter ju helt klart bättre när jag läser era argument, inte minst för att man då kan ha toa därute.

Hur svårt är det att få bygglov för 30 kvm stuga då? Försvåras det av att man vill bo permanent? Tomten är inte detaljplanerad och ligger inte i "samlad bebyggelse" (eller vad den korrekta termen är).

Hur skulle man göra med lån för en sån här byggnation? Går det att få huslån av något slag, eller är man hänvisad till dyra lån utan säkerhet?
En gäststuga borde inte vara någon problem, man behöver ju inte säga att man tänker flytta dit permanent när den är färdig...
Om man får något lån eller inte beror ju på hur ens ekonomi ser ut och hur mycket lån det finns på fastigheten innan.
 
Normalt så ökar du bara på ditt befintliga huslån. Förhoppningsvis blir ju fastigheten mera värd med det nya huset, så då ryms det mer lån.
 
Hemmakatten
Visst kan ni bo i ett fritidshusområde. Där vi bor finns ett stort fritidshusområde med 500 hus varav cirka 200 är permanentboende. De flesta stugorna är små, 50-80kvm, men det bor många, många barnfamiljer här. En del har gäststugor, andra friggebodar. Men det som gör det möjligt att bo så här är förstås pga att man har en tomt att vara på. En lägenhet med samma yta skulle kännas trång för en 2-barnsfamilj. Vi har skolskjuts, men ingen ordinarie busstrafik. Allas kompisar bor på samma sätt, så alla är vana vid trängre ytor. Trots det anser folk att fördelarna överväger, härligt område, natur, trevlig social miljö, lugnt, trevliga hjälpsamma grannar. Dessutom har vi här ett blandat område, alla som bor här har verkligen valt att bo just här, alltifrån IT-direktörer till lastbilschaufförer. Vi stormtrivs (fastän vi byggt nytt permanenthus och bor inte i fritidshus).
 
miklon skrev:
Tomten är inte detaljplanerad och ligger inte i "samlad bebyggelse" (eller vad den korrekta termen är).
I detta fall får du ju normalt smälla upp kompletteringsbyggnader utan bygglov, under förutsättning att det inte finns några områdesbestämmelser som säger annat.
Kolla med kommunen vilken storlek de accepterar utan bygglov.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.