Här är vårt senaste förslag på planlösning på bottenvåningen på det lofthus vi planerar att bygga. Kommentarer? "Hålen" är förresten dörrar (den i vardagsrummet är balkongdörr).

Tanken är som sagt en inredd vind också, med ett par sovrum och ev ett badrum.

ritning06.jpg
 
A
Det är nått med dörren i tvättstugan som känns fel. skulle vilja ha gångjärnen på den högra sidan här i från sett. Vet inte riktigt varför men... Lika med dörren till badrummet. Där skulle jag vilja ha dörren närmare ytterväggen och så tror jag att det inte skulle vara så dumt med en lite bredare hall. Som det ser ut nu verkar det inte vara mer än knappt 1 m mellan trappan och väggen.
 
Håller med om att en bredare hall inte vore så dumt, med tanke på utrymme för skor, jackor, barnvagn osv. Men utrymmet är tyvärr begränsat, och vill varken förminska sovrummet eller wc:n. Tänkte ha hängare för jackor på baksidan av sovrummets garderober och så får man väl försöka klämma in en skohylla någonstans också (kanske får plats under trappan?) Dörrarnas placering tror jag inte är "spikad" än, beror ju på inredningen också, i alla fall inne på toaletten.
 
Hur mycket ska du ha på wc och hur kinkig är komunen på handikakreglerna?
 
Oj, har ingen aning om hur kinkig de är med handikappreglerna faktiskt. Det blir väl toa, handfat och dusch. Tror du det kan bli för trångt?
 
Angående er köks- och vardagsrumslösning, skulle jag placera kökarbetsytorna längst till höger. Kanske ett u-format kök med utstickande bardisk som nu. I centrum skulle jag ha matplats (som då har utrymme att göras väldigt stor om man har många matgäster). Längst till vänster vardagsrum som nu. Lite större hall. Klädkammare eller större garderobslösning.
 
Det finns ju lite krav på utrymmet runt toastolen med avsende på rullstol men jag kan inte de kraven exakt. I övrigt så kan du nog ta ned storleken på badrummet en del utan att det blir alltför trångt. Tex handfat plus dusch mot köksväggen och toa mot ytterväggen.
En 90:s kabin plus ett 70:s handfat och du kan ta bort två dm
 
hej
hur ska ni bygga huset? ska ni själva bygga eller ska ni anlita någon? Vilka är de begränsningar som gör att huset är ritat som ni gjort det?
Åt vilket håll är söder?
Jag skulle välja att ha trappan längre in i huset, så att man slipper dra runt all smuts från hallen när man springer upp och ner ... och så tycker jag att vardagsrummet är litet smalt och särskilt med tanke på sovrumsdörren kan det tänkas bli svårmöblerat. Jag hade hellre haft sovrummsdörren från hallen och dessutom utskjuten en bit så att man kan placera t ex en bokhylla bakom dörren.
 
Hallen ser smal ut. var ska man ställa skorna?
 
Det ser över huvud taget ganska litet ut.

Ni kan kolla lite på vår hemsida, : : : PineBar.com : : :
Vårt hus var när vi köpte det 6,6 x 6,6 m invändigt. Nu har vi byggt ut 4 m, så vår bottenvåning verkar nu vara något större än er plan. Trots det har vi varken tvättstuga eller sovrum där, men istället lite krångligheter runt murstocken, som ju också redan fanns i huset.
Ritningar

En nackdel, som vi tog därför att vårt hus redan var så, är att trappen går ner precis inannför ytterdörren. När ni ska gå från övervåningen till toaletten kommer ni att få grus på fötterna. Jag skulle försöka vända på trappen.

Både sovrumsdörren och tvättstugedörren känns dumt placerade. De förstör möblerbarheten i köket och i vardagsrummet. Vore det inte trevligare att kunna sitta i soffan och titta ut?

Om ni vill ha så liten yta som ni planerar skulle jag försöka slå ihop tvättstugan och toaletten, så där som man ofta gör i lägenheter, för att vinna lite yta, som ni kanske kan göra till en stor garderob i hallen (där skorna kan stå :)
 
A
Vilket jobb!! Imponerande! Alltid mkt roligare att ha en skit ful grund (sorry) och göra sånna drastiska förändringar. Annat det än att bygga nytt från början. Ett gammalt hus har ju en själ :)
 
Tack!
Ja, det hade nog varit enklare att bygga ett nytt hus istället rent byggtekniskt, men vi ser det som en spänannde resa. Och ja, skitful grund eller i alla fall gammal men som sagt med mycket charm och själ. Jag har faktiskt börjat undra lite vad det skulle ha blivit för sorts hus om vi hade köpt tomt och byggt från början. Och har ingen aning. På sätt och vis är det skönt att leva med de begränsningar och förutsättningar som det gamla huset ger. Då får man lite hjälp på vägen i alla val man måste göra.

Men en sak är säker och det är att planlösningen i vårt gamla hus var väldigt hemtrevlig och mysig. De var bra på att ordna upp rummen så att de fungerar på 30-talet när de ritade detta hus. Så det borde kunna fungera som inspiration om man ska bygga ett nytt hus i samma storleksordning. Rummen har bra proportioner och fönstren ger mycket ljus (de flesta är 1,5 m bread och 1,2 m höga). Takhöjden är 2,50.
 
A
Vilket ritprogram använder du dig utav?
 
Jag tycker ni ska funder på trappans placering. Att ha uppgången till övervåningen direkt när man kliver innanför entrédörren innebär att varje gång man ska upp så trampar man över skor, sand, smuts och slask på vintern. Det följer med upp och det är tråkigt att bli blöt om strumporna bara för att ta sig upp till övervåningen. Mycket opraktiskt att ha på detta vis anser jag som haft det i gamla huset, dock ej i vårt nybyggda!
Konstigt nog så är det väldigt vanligt att många hustillverkare placerar trappan så.

Eftersom hallen i sig ser smal ut så tror jag att förvaring av kläder och skor gynnas av att vända trappan. Då slipper man släpa in skor och annat längre in i hallen utanför toan, istället kan man hänga av sig direkt innanför dörren och lämna smuts och slask så nära dörren som möjligt.

Att vända uppgången till trappan mot mitten av huset innebär ju eventuellt att vissa justeringar i planeringen av övervåningen dock, men väl värt att fundera på.

/Anna
 
Anna_Robban skrev:
Vilket ritprogram använder du dig utav?
Våra bygglovsritningar har vår arkitekt ritat med CAD.
Alla andra skisser har jag gjort med SketchUp.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.