Vi har idag filat klart på vårt hus och även planlösningen. Vi har tagit inspiration från flera hustyper och satt ihop till ett som passar våra behov. Vi är ganska stor familj, två vuxna och fyra barn så det var inte helt enkelt att få till något, dessutom så var bruttoarean satt till 170 kvm med garaget. Garaget har en byggyta på 45kvm så det blev "bara" 125 kvm kvar och 216 kvm boarea.

Entre bilden har en liten norrpil inritad

Hoppas nu att ni duktiga husägare/byggare osv kan komma med lite kloka inputs på saker vi helt enkelt missat att tänka på eller gjort något fel på befintlig planlösning. Skall även försöka ta kritik också. :confused:

Länkar till entreplan och plan2 nedan och kök och tvättstuga
https://dl.dropboxusercontent.com/u/38585877/entre.JPG
https://dl.dropboxusercontent.com/u/38585877/plan2.JPG
https://dl.dropboxusercontent.com/u/38585877/kok.JPG
https://dl.dropboxusercontent.com/u/38585877/ts.JPG
https://dl.dropboxusercontent.com/u/38585877/fasad.JPG
https://dl.dropboxusercontent.com/u/38585877/fasad1.JPG
 
Redigerat:
Mikael_L
Jadu. Rätt välgjort är min första tanke. Jag har lite funderingar på några småsaker.

Men först vill jag fråga lite om var ni har vädersträcken, åt vilket håll ligger norr?
Och finns det utsikt att ta hand om åt något håll? Och vill ni minska utsikt/insikt åt något håll (närliggande grannar eller den lokala soptippen, typ)?

Och så undrar jag lite över det yttre utseendet på huset, är det ett enda stort ryggåstak, med indraget väggliv i mitten på vardera långsida, eller?
 
Överlag väldigt funktionellt och bra men skulle gärna även se fasadbilder. Jag tänker inte ägna en massa tid att lista det jag tycker om utan hoppar direkt till det trista (men förhoppningsvis hjälpsamma):

Jag är kritisk till den dåliga förvaringen i sovrum 2-5. Jag vet att svensk standard när det gäller mindre sovrum är en lös 60-garderob men i min mening är detta inte tillräckligt. Minst en 80 cm-garderob per sovrum (gärna 2x60 om möjligt), gärna "inbyggda" om möjligt för det ser riktigt billigt och taffligt ut med löst stående garderober.

Med tanke på husets och familjens storlek skulle jag vilja ha en större dimensionerad matplats. Jag tycker iaf man bör kunna få plats med ett utdragbart bord som rymmer minst tio personer i moderna hus och min gissning är att detta skulle gå med nöd och näppe i ert kök.

Och den eviga frågan angående hur man bäst disponerar dessa "allrum"/möblerbara hallar på ovanvåningarna... Hur har ni tänkt disponera denna yta? Ni har ju trots allt ett biorum som jag personligen tycker är onödigt men jag är heller ingen filmfantast. Kommer biorummet användas även som tv-rum eller blir det ett utrymme som mest kommer användas på fredagskvällar? Om det kommer fungera även som tv-rum till vardags kommer ni då även att ha en andra tv-hörna på ovanvåningen?

Badrummen på ovanvåningen är väl tilltagna. Jag skulle personligen antingen gjort det mindre av de två ännu mindre till förmån för förvaring i de intilliggande sovrummen ELLER behålla storleken som den är och sätta in en 120-bred dubbelkommod så flera barn kan göra sig iordning samtidigt därinne utan att känna att de behöver inkräkta på varandras utrymme.

Om ni är högerhänta skulle jag verkligen försöka få in diskmaskinen till höger om disklådan.

Det känns som tvättstugan kan komma att bli något av en vardagsentré så tillgänglig förvaring för ytterkläder i tvättstugan vore kanske ingen dålig idé.

Snyggt att gömma undan de bullriga kyl- och frysskåpen men det känns som man kommer att irritera sig på att slingra sig hela vägen genom köket, förbi köksön varje gång man glömmer något vid frukostbordet.

Till sist: 80x80 som ni har på duschen nere är för litet. Kör på 90x90, det kostar inte mer och ni kommer inte ångra er.
 
  • Gilla
kotten33
  • Laddar…
Entre ritningen är nu uppdaterad med Norrläget.

Har ingen utsikt att direkt ta hänsyn till, detta är i ett nybyggt villa område med hus åt alla möjliga håll. :)

Huset är ett vanligt 2-planshus med fullhöjd på plan 2. Takvinkeln är 18 grader och med pulpettak
 
Det är mycket som är bra, bl.a. har ni tänkt på husfriden och gjort alla barnens rum lika stora. Hur har ni tänkt er att ha altan/uteplatser? Jag hade gjort möjlighet att nå trädgården från vardagsrummet. Som ni planerar måste man ta sig förbi matbordet och det ser ganska trångt ut där.
 
Nu finns det även fasadbilder.
 
förvaringen är ett problem, men två 60 garderober kan vara en bra grej. håller med med matplatsen, kunde vara större men det finns dessvärre inget mer utrymme att ta. tanken är att ha en tv därnere, vuxenavd. en tv däruppe, barn avd. biorummet skall anändas av alla till både film, tv, dataspel och musiklyssning. 90x90 dusch verkar bra.
 
fn76, glaspartierna i vrum är inte öppningsbara vilket innebär att utgången till altan/trädgård måste ske genom dubbeldörren i köket, man skulle kanske ha en dubbeldörr från vrum också och låta altanen gå runt huset även på norrsidan
 
tack så mycket än sålänge för ert engagemang. hoppas på fler treliga människor som ger sin syn. :)
 
Jag tycker tvärtom angående garderoberna i barnrummen. Gärna fler (eller byråer) men bygg inte in dem. Då kan man inte möblera om och det var något som jag verkligen gillade när jag växte upp. Inland kanske det inte blev särskilt genomtänkt men jag lärde mig mycket om vad jag trivs med. Så jag röstar för att det skall vara lösa möbler.
 
Helt ok men jag skulle vilja lyfta fram några saker:
- att tvingas att ha sängar under fönster brukar aldrig bli bra
- 3 st allrum känns lite knepigt och tar mycket yta.
- Ni har inte funderat på att ha föräldrasovrummet på bottenvåningen och låta barnen ta hand om övervåningen?
- Lite oklar med uteplatsen då huset inte helt optimalt i vädersträcken
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.