Hej..

Kan ingenting om detta med pannor osv..

Men Cirkulationspumpen har börjat låta illa så det låter (vibrerande ljud) i alla element i huset.. Är det lagren i pumpen som är dåliga?
Jag har nu stängt av pumpen men undrar om det skadar pannan när man inte har den på eller om någonting annat kan hända?

Är det svårt att byta pumpen själv?

Får värme till dom flesta elementen fast den är avstängd, hur kommer det sig?

// Andreas
 
Redigerat:
C
Well, cirkulationspumpen på radiatorkretsen cirkulerar som nament antyder vattnet i radiatorerna. Går den inte kan det dock bli självcirkulation om rören är tillräckligt dimensionerade. Vi körde i över en månad förra vintern när cirkpumpen fastnat, och hade inga problem med värmen.. Dock kan det bli jobbigare när det blir kallare ute.

Hur pannan mår av det har man ju ingen aning om när du inte berättar vad för panna det är. Är det en vedpanna kopplad till acktankar så har den väl en egen cirkpump, är det en olje-/pellets-/elpanna lär den väl ha en panntermostat som stänger av när det blir för varmt.

Annars är det väl bara att byta cirkpumpen om den har givit upp. Om inte det är luft i den förstås. Vad har du för tryck i systemet?
 
Pannan är en CTC 260b -64 Kör med en Ecotec Pelletsbrännare. Vet inte om det är luft hur vet man det isåfall.. Vi ska byta pumpen men vill ju ha värme tills dess.. Trycket i expansionskärlet är på 0,2bar.. Det har nog varit högre förr?!
 
Pannan är en CTC 260b -64 Cirkulationspumpen är en CTC Silenta 25. Kör med en Ecotec Pelletsbrännare. Vet inte om det är luft hur vet man det isåfall.. Vi ska byta pumpen men vill ju ha värme tills dess.. Trycket i expansionskärlet är på 0,2bar.. Det har nog varit högre förr?!
 
C
Då har du säkert fått luft i, är nog nån liten läcka nånstans. Hur högt (ungefär iaf) är det mellan expansionskärlet och högsta elementet? Inte riktigt rätt tryck, om man säger så, normalt är kanske 0,7 bar, nåt sånt (ren gissning). Som sagt, hur högt är det?
 
Det är ett en plans hus med källare så kanske runt 1,5m.. Kan luften göra så att det låter så illa i pumpen? det har nog legat någonstans mellan 0,5 - 1bar.
 
Redigerat:
Ok.. Nu är den ca 71 grader och det är ungefär 0,1bar tryck.. När den är kall ligger mätaren på 0 bar.. Gör luften att det blir sämre tryck i systemet också då? Och hur luftar man det isåfall? Och om det läcker vart kan det läcka då?
 
C
Nej, men det sämre trycket gör att det är luft i systemet. Börja med att fylla tryck, annars lär det inte läcka. Undrar fortfarande vad det är för panna och hur högt det är mellan expansionstanken och högsta radiatorn.

När du har tryck i systemet så kan det läcka precis var som helst. Leta efter någon plats där rören går där det är blött.
 
Det är ett en plans hus med källare så kanske runt 1,5m..
 
Kan det vara från ett element det läcker? Är det mycket vatten det borde läcka isåfall? För på 2 av elementen har det kommit några droppar där man höjer och sänker värmen..
 
Man mäter från källargolvet (normalt systemet lägsta punkt, vanligen botten på pannan) upp till övre kant på högsta placerade element

Jag antar här förutsättningslöst att pannan är placerad i källarplanet eller att det finns element där i alla fall ?

/R
 
då är det nog runt 3m
 
correadde skrev:
på 2 av elementen har det kommit några droppar där man höjer och sänker värmen..
Det där är inte bra, risken finns att det läcker mer än du tror med risk för vattenskador i trossbotten/bjälklaget, du bör hänga en hink eller nått under ventilen så du samlar upp vattnet

/R
 
correadde skrev:
då är det nog runt 3m
Då är det lämpligt att ha som lägsta tryck minst 0.4 bar när systemet är kallt :)

/R
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.