Har köpt hus avstyckat från en gård där sälarna bor kvar i ett litet hus. Vårat o deras hus ligger 10-12m från varandra och en gemensam väg går från den offentliga vägen och in till gården.

Det svåra är att de dragit tomtgränserna konstigt vid avstyckningen och vi har ca 5m från tomt till samfällighetsväg. Vår tomt angränsar till den offentliga vägen så vi skulle kostsamt kunna anlägga en egen infart. Nu har de börjat tjafsa om hur o var vi får köra från samfällighetsvägen till vår tomt. Frågan är om vi har rätt till att köra där eller måste ha deras tillåtelse?

I avstyckningen så skrevs det in att vi är delägare i samfälligheten så det borde vara underförstått att vi får köra från den till vår tomt.

Detta har varit den enda infarten till vårat hus sedan det byggdes 1979 då allt var en stor fastighet.
 
Om du är delägare i samfälligheten så får du köra på dess vägar.

Det är även tillåtet att köra på enskild väg om inget annat anges så även om du inte är medlem i samfälligheten så får du köra på dess vägar så länge det inte är skyltat annorlunda, t.ex. förbud mot motortrafik.

Om en enskild väg får statsbidrag måste dessa hållas öppna för allmän trafik.
 
  • Gilla
jnse och 1 till
  • Laddar…
Säger som Marcus_L: eftersom det står i avstyckningspappren att ni är delägare i samfälligheten så är det er väg också, och självklart får ni köra på vägen. Nya andelstal räknades givetvis ut då, och ni kommer att få en räkning på er andel av kostnaden för samfälligheten.

Där finns inget att tjafsa om alls. Det man kan tjafsa om är väl sträckan från er tomt till den samfällda vägen. Är det "sälarnas" tomt så att ni har/behöver servitut för att nyttja/anlägga infart över deras tomt?

Vad gäller "offentlig" väg är det inte alls säkert att ni får anlägga infart dit, ofta vill kommunen eller trafikverket begränsa antalet nya utfarter om så är möjligt. Men om ni går den vägen och får det tillståndet ska ni givetvis kräva utträde ur samfälligheten, då ni inte längre kommer att nyttja den vägen.

Kolla upp hur hög avgiften till samfälligheten är. Det kan visa sig att ni snabbt tjänar in en egen infart, OM ni får tillstånd att anlägga en sådan.
 
  • Gilla
Dortmunder DAB
  • Laddar…
Tack för bra svar.
Kan tillägga att samfälligheten är ca 50m från offentlig 70-väg och upp till centrum på gården. Så har det varit sedan 1800-talet.

Denna uppfart/väg gjordes till samfällighet för ca 20år sedan när en liten sommarstuga styckades av.

Istället för att ha gemensamma vägen som gräns har säljarna garderat sig och dragit gränsen 5m in mot vårat hus vid den nya avstyckningen 2012. Vår fastighet blev då delägare i samfälligheten men inget servitut skrevs från den till vår tomt.

Saken är att säljarna(som bor kvar på originalgården) börjat tjafsa om hur bred denna väg skall vara och att vi lagt grus på den.

Ok, det finns ingen gräns inritad på tomtkartan för denna 5m väg men den har legat på samma plats i 37år så det borde inte finnas utrymme för diskussion.

Vi la på grus på vår tomt och de 5m till samfälligheten för att de aldrig underhållit någon del av vägarna på gården senaste 100 åren och man knappt kan köra upp på våren när det är blött. Nu hävdar de att vi breddat vägen på deras tomt och måste återställa. De har också föreslagit att vi gör en egen 50m väg upp från 70-vägen men det har jag ignorerat.
 
Det är konstigt att de tjafsar om att ni har underhållit vägen, och lustigt att de har styckat av mark och sålt om de inte vill ha grannar - men vissa är omöjliga att förstå sig på... Jag skulle ha frågat varför de har sålt marken om de inte vill ha grannar.
 
Jag skulle inte ha frågat nånting utan byggt en egen väg upp till mig, samt en gärdsgård mot grannen. Sen sköter var och en sitt eget.
 
Ja om vi får för kommunen så gör vi egen uppfart o planterar en tjock häck på vår sida gränsen ända ner till vägen. Ända sättet att undvika bråk helt o hållet. Måste få råd med grävning o grus bara...
 
Är det inte enklaste att komma överens om den där 5m-biten och skriiva ett avtalsservitut? I värsta fall får man ta dit LM som ger er ett officialservitut.

Att ha gräns i vägen tycker jag inte är någon bra ide, lätt att det blir tjafs om vilken del som är vems. Om ni gör egen utfart, skall ni inte behvöa ha del i samfälligheten, tycker jag. Prata med LM om hur det var tänkt vid avstyckningen.
 
  • Gilla
Dortmunder DAB och 1 till
  • Laddar…
Det är inte troligt att kommunen accepterar en ny utfart mot 70-väg, de flesta är väldigt restriktiva mot sådant numera. Tror också på att be LM om hjälp att få ett tvingande servitut, där det är inskrivet hur bred vägen, dess diken/sidobitar/vad det nu kan kallas (så att de inte får sätta plank dikt an mot er väg), samt att ni har rätt/skyldighet att själva underhålla vägen.
 
  • Gilla
Dortmunder DAB
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.