Hej!

Vi har köpt ett hus som ursprungligen är byggt sekelskiftet 17-1800. Stommen är flyttad och uppbyggd på 200-talet. De som gjort det har återställt huset i originalskick dvs ingen isolering på innerväggarna men däremot en ny isolerad grund och mellan 20-50 cm isolering på vinden. Huset är ca 200-250 kvm.

Värmesystemet är helt nyinkopplat och aldrig kört under en vinter av säljarna. Det är vedpanna med elpatron med acktank på 750 liter även till varmvattnet.

Vi hade tänkt att klara all uppvärmning med ved. Är det realistiskt tror ni? (Vi bor i ett 50-tals hus med samma uppvärmningssystem nu pch det funkar bra. 20 kubik/år på 170 kvm) Driftskostnaden i kalkylen när vi köpte var väldigt hög men var gjord enligt nån schablon med ved och elvärme..

Vad tror ni? Tack på förhand!
 
Acktanken är för liten, bör vara minst 2 och gärna 3 kubikmeter. Vad är det för panna?
Använder ni elpatronen så börjar förbrukningen nånstans vid 50 kWh per dygn vid 5-6 plusgrader och 100-120 eller mer vid vinterkyla.
 
Jag glömde säga att det finns rörspis också och att pannan (Wamsler nånting..) sitter i köket så det blir uppvärmt av spillvärmen. Det finns ingen typ av uppvärmning på övervåningen heller.. Dom som installerade trodde inte att det skulle behövas.

Jag vet att tanken egentligen är för liten men vi har klarat oss bra i vårt nuvarande hus med en 500-literstank med eldning 2 ggr/dygn vintertid.
 
Hej!

Vårt hus är byggt på slutet av 1800-talet och ca 350 kvm. Vi har idag en 500-literstank, men ingen erfarenhet av vintereldning.

Enligt tidigare ägare så gick det åt 60 - 80 kubikmeter ved en kall vinter.
Varmvattnet ligger på separat varmvattenberedare/el.

Såg en artikel i Västerås Tidning om någon form av egenkonstruerad förugn i Norberg som minskat vedförbrukningen med mer än hälften.

Eldar 2 ggr per dygn just nu. Annars blir det kaaaaallt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.