Hej

Funderar på att köpa en 1-plansvilla med källare som är byggt 1969.

Kort info:

Byggnadstyp: 1-plansvilla med källare
Byggnadsår: 1969
Stomme: Trä
Fasad: Tegel
Fönster: 2-glas
Bjälklag: Trä
Tak: Betongpannor
Uppvärmning: Pellets samt täljstenskamin

Huset har fått kök och badrum renoverade samt taket är bytt.

Dränering och fönster är inte bytt,
i källaren är gillestugan enda rummet som har klädda väggar samt golv.
Finns nog risk att det är ingjutna spikreglar där. ?!

Hur vet man om huset är byggt med någon blåbetong? finns inte några direkta uppgifter om detta.
Har fått byggritningen men där står endast att de byggt med:

Trä, Tegel, Murblock, Betong

Huset är ett Myresjöhus.

I övrigt är huset i bra skick, dock inte besiktigat eller gjort någon radonmätning, vilket jag hoppas man kan komma överrens om att det ska göras innan några papper skrivs.

Några tips och synpunkter?
 
Det där med murblock skulle kunna betyda lättbetong.

Hur är det med taket? Om det är i original från 1969 så är det risk att det snart blir hög tid för ett byte. Dräneringen är ju också en risk, men behöver inte vara problem.

Så bör du nog syna fönstren noga. Det var ungefär då man började göra riktigt dåliga fönster (Alltså virkeskvaliteten), leta efter tecken på röta. Något år in på 70 -talet så hade fönster av skräpvirke tagit över helt.

Försök ta reda på detaljer om badrumsrenoveringen, när? Vad heter firman som gjorde det, ev. garantipapper osv.
 
Lättbetongen skulle det kunna vara blåbetong då?

Taket är bytt 01/02 något sånt, fönsterna räknar jag med att snart byta i så fall, ska försöka ta reda på vilken firma som renoverat badrummet.
 
O
Gillestugan är helt klart ett objekt att granska vidare... eller varför inte... räkna med att göra om den... för troligtvis så har dom inte tänkt på fukten...
 
Ja lättbetong från den tiden kan vara blåbetong. Det fanns/finns lättbetong som inte är radonhaltig. Den "säkra" är ofta ljusgrå till nästan vit. Blåbetong är blågrå. All blåbetong är inte radonhaltig, och det finns även radonhaltig blåbetong med ganska låga värden.
 
Fuktmätningar bör ju göras.

Du skriver att det var ett nytt kök och badrum. Bytte man stammar i samband med detta? Kolla annars skicket på stammarna (vvs besiktning).

Be även om att få kvalitetsdokumentet från badrumsrenoveringen. Sådant skall finnas såvida man inte gjort allt själv (vilket eventuellt skulle kunna vara en varningsklocka).

Den gamla golvbrunnen bör också vara utbytt. Ställ gärna lite frågor hur badrumsrenoveringen gått till.
 
Har tittat på huset nu och det ger ett bra intryck förutom att fönsterna är dåliga, pannan är från 91/92 och kompletterad med pellets -06.

En annan nackdel är att källaren haft översvämning. Hela gatan drabbades utav det när kommunens dagvattenledning inte kunde ta emot allt vatten.

Kommunen stod för kostnaderna utav renoveringen och man hade byggfläktar och la klinkers på alla golven i källaren utom gillestugan där man enligt säljaren lagt nytt golv.
Fanns ett hål upptaget där och man kunde se att det låg plast över betongsulan sen några reglar och lite isolering. Är det ett korrekt sätt att utföra det på?

Tyckte det kändes någon konstig lukt i hålet ner till betongsulan men inget stort alls, kändes inte något i huset.

Taket var bytt 01/02 men tycker redan det var lite mossa osv på det, såg inte så nytt ut men kanske går snabbt för mossa osv att få fäste? är ju trotts allt 10 år sedan nu.
 
Omdränering förmodligen ganska akut att göra, passa på att isolera med isodrän eller liknande samt undersök va-ledningarna. Kolla om det är lättbetong eller den traditionella grå betonghålstenen i källarmuren. Gillestugan felbyggd men tidstypisk, riv ut. Stor risk för fuktskador och mögel med åren. Numera ska det vara ventilerat golv samt väggar för att kunna leda bort fukten som kommer underifrån och utsidan. Kallvind kan också medföra problem och behöver undersökas noga.

Rejäla hus från den tiden men inte så bra isolerade med dagens mått mätt, dvs klokt val av värmesystem viktigt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.