Hej, är i tankarna att köpa ett sommarhus för att bygga om till permanentboende. Problemet är att huset hyrs ut som sommarboende av kommunen ft. Kan man säga upp hyresgästerna? Antar att det borde vara lite lättare på grund av att det är uthyrt som sommarboende o inte permanentboende?

Vänligen Oscar
 
Hyr inte ut det nåt mer helt enkelt?
 
Låter enkelt, men får man inte problem med besittningsrätt etc.
 
Ett sommarhus hyrs ju bara ut då och då, tvivlar på att det finns någon besittningsrätt i det hela.
 
Tyvärr är det uthyrt som vanlig hyresrätt, fast det är som sommarboende, dvs bara sommarvatten o inget avlopp, etc.
 
"Besittningsrätt till en hyresbostad innebär att hyresgästen i princip alltid har rätt att få hyresavtalet förlängt efter en uppsägning. Besittningsrätten kan dock brytas av ett antal orsaker, bland annat att hyresvärden själv har sådant intresse att förfoga över lägenheten att hyresgästen bör flytta. Detta kan vara fallet när hyresvärden själv avser att bosätta sig i
villan eller när huset ska säljas. Hyresgästen måste dock ges skäligt rådrum för att skaffa
annan bostad."
http://www.viivilla.se/experthjalpen/juridik/besittningsratt-42985.aspx?menu=39900&area=&category=
 
Jag tror att iom. att du vill ha bostaden som pemranentbostad så bör du kunna få hyreavtalet uppsagt. Men det kan ta tid med överklaganden, och ev. kosta en del i juridisk rådgivning.

Du skriver att kommunen hyr ut den, betyder det att kommunen är säljare, eller hur hänger det ihop?

Det är rimligt att du kräver av säljaren att hyresgästen skall vara uppsagd och avflyttad på tillträdesdagen, kommunen har avsevärt större resurser att hantera en sådan sak än du som privatperson.
 
det kan du. när du köper och skall andra användning av fastigheten tex för eget boende så kan du säga upp hyres gästen. det du inte får gör är att säga upp och hyra ut till nån annan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.