Sitter och jämför priser och sånt på solfångare.Har funderingar på att sätta upp en anläggning i sommar.
Kör nu med ved (Albin Polaric 35 + 2 st tankar à 1100 liter. En med varmvattenberedare inbyggd. Inga solslingor i tankarna). På sommaren kör jag för det mesta med elpatron.
Tänkte att jag skulle slippa köra med elpatronen och istället använda solfångare.
Har tittat på Sfinx och Solar-teknik. Nån som har goda erfarenheter av dom?
De verkar (om man jämför bilderna) ha samma solfångare, 30 rör à 180 cm.
Men varför har de olika "belyst yta", 2,82m2 mot 3,68m2 ?
Har funderingar på 2 eller 3 solfångare. Vad tror ni om det?
 
År 2006 köpte jag ett paket från sfinx med 3moduler. Kopplade in mot en 750lit. ack med inbyggd solslinga från effecta i Kungsbacka.
Totalt sett är jag mycket nöjd, dock finns ett par saker som jag önskar hade varit bättre.
Styrenheten är lite för simpel, tex på min kan man ej stänga av frostskyddfunktionen dvs pumpen skickar upp värme från tanken till solmodulerna vid temp under 5+grader
, displayen klarar bara av att visa upp till 99grader. En förbättrad version lev strax efter jag köpte min så frostskyddsfunktionen går nu att stänga av. Idag hade jag nog kollat på något bättre (europeiskt?) styrsystem.
Av olika anledningar så kör jag ej med glykol utan jag tappar av systemet nov-feb
så för mig funkar det rätt bra ändå.
Sen är 8lit expkärl för lite vid partiell förångning som inträffar när pumpen stannar vid strömavbrott eller när tanken är fulladdad. Har testat med tot 16 liter men trycket stiger ändå upp till sex bar varvid säkerhetsventilen löser ut . Ska fixa till ett kärl på ca 50 lit så då ska det nog vara lugnt. Någon annan här på forumet som kan dela med sig av sina erfarenheter vad gäller stoleken på exp.kärlet?
Annars funkar det kanon, rejält med värme, skulle önska att jag hade lite större ack men jag hade ej plats för det. Sfinx nuvarande moduler ger dessutom mer effekt än mina så tre moduler till ett av dina 1100lit. ackar låter som en fin lösning. Solar tekniks produkter ser ut närmast identiska ut så där är det nog ingen större skillnad . Att det blev sfinx för mig var pris samt närhet till leverantören. Stig på sfinx är hjälpsam och bra att prata med.
Lycka till!
Magnus
 
Tack mato för ditt svar.
Rörmokaren ska komma på torsdag och se över rördragningen till pannan.
 
Hej Mato

Har du någon gång funderat på ett Drain-back System ?

Angående styrenheten: Det finns ju olika modeller beroende vad respektive hur man vill styra sin solvärmeanläggning.

Vissa välja överhuvudtaget att programera sin styrenhet själv, respektive låta göra det en specialist .... systemanpassad styrning skulle jag kalla det.
 
MrPema

Själv har jag bara erfarenheter med solvärmeprodukter från Suncarry.

På SP ( www.sp.se ) finns det en lista med alla solfångare som är godkända för bidrag.
 
Mato, vad använder du för vätska om du inte kör glykol?
 
Med största sannolikhet så är det vatten som han har i sitt solsystem.

När det sedan gäller glykol så är det aldrig 100% glykol som avses när någon säger att de har glykol i sitt system utan en blandning kring 50/50 med vatten. Exakt procentförhållande beror på vilken typ av glykol som används
 
Tack jag vet att det inte är 100 % glykol. ;)
Men eftersom vattnet har lägre kokpunkt än glykolen är det inte så konstigt att systemet kokar när pumpen stannar. Kommer inte hjälpa med större expansionskärl.
 
Jag köpte mina på Arsite.se .Funkar bra.Har en 300 liters tank 2 fångare med samanlagt 32 rör.
 
Ursäkta allihop ! Har inte varit här o kikat på ett tag...
Ewald: Vad är ett Drain-back SDystem för något?

Skier12345:Jag kör med vanligt vatten. Vet inte hur mycket kokpunkten höjs med glykol i men inte gör det någon avgörande skillnad vad gäller detta problem. Hade glykolblandning i från början då jag märkte att partiell förångning inte fungerade, mao expkärlet kunde inte ta emot all vätska som trycktes till det. Och eftersom jag inte i praktiken har tillgång till ngn vettig sol nov-feb kan jag lika gärna tömma systemet. Blir inte så kladdigt jämfört med glykolblandning som, jag läst, rekommenderas att byta vart annat-tredje år speciellt om det har gått i stagnation.
Varför det inte skulle funka med större exp.kärl har jag svårt att förstå, förklara gärna hur du menar!
Mvh Magnus
 
Hej !

@ mato

Ett Drain-Back System fungerar utan glykol utan har bara vatten i systemet. När solfångarna inte kan överföra värme till ack-tanken stannar pumpen och vattnet (värmebäraren) rinner i en behållare.

När solen skiner och solfångaren blir "varmt" igen, dvs när man kan överföra värme från solfångaren till tanken då startar cirkulationspumpen och pumpar upp vattnet i solfångarna igen och luften i systemet "trycks" in i den där behållaren.

Ett sådant system är trycklöst och behöver t.ex. inget expansionskärl. Det finns inte heller risk för kokning på somrarna.
 
Tack för tipset, Ewald! Ska kolla lite mer noga på det o fundera på om jag skulle kunna använda det på min anläggning!
Mvh Magnus
 
Vet inte om jag har rätt men behöver inte ett "Drain-back" system en kraftigare pump som orkar pumpa upp vattnet (systemvätskan) än ett "vanligt" system där vätskan liksom "hänger ihop" och som därmed kan klara sig med en liten pump.:rolleyes::confused:
 
Tror också det, samt att det behövs nån typ av (steglös?) varvtalstyrning för att få rätt flöde när cirkulationen väl är igång.
F ö så funderade jag ett tag på att koppla ihop solsystemet med värmesystemet i huset och på det sättet få tillgång till rejäl expansionkärlsvolym. Men blev lite tveksam med tanke på det svarta innehållet(ja , vad är den rätta benämningen på det?...) som alltid blir i acktankar o element. Kanske inte så lämligt att få runt det i solsystemet?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.