Jag och sambo har tittat på en påbörjad nybyggnation som säljes för att ägaren inte har vilja/råd att fullfölja bygget. Det säljes alltså oklart och köparen får ta över bygget.

Det är ett hus 135kvm, tak, fasad, fönster, dörrar, isolering, 80% el draget som är färdigt och står på en gammal platta med källare + dubbelgarage. Vatten och avlopp finns på tomten.
Det som behövs är värme, VVS och lite el samt all inredning som gipsskivor, färg, flytsspackel, golv som först ska gjutas upp - klackar runt hela huset, kök, badrum etc. (innertak och drag för spottar påbörjat).
Det är just nu bara ett "skal".
Det är mekanisk frånluft, tanken är golvvärme i hela nedre plan (det är ett 1/2 loft och öppet upp till nock resterande halva) plus en kamin.

Det vi funderar på är hur lång tid det kan tänkas ta att göra klart huset nyckelfärdigt (om man anlitar hantverkare till allt utom golv, kök och installation/montering av badrum). Samt vilken kostnad mellan tummen och pekfingret det kan bli (era erfarenheter?) "standard" material + arbete.

WC ingår, bygglov betald, förbetald besiktningsförfarande till slutbesiktning, kommunal bygghandledare förbetald, byggherren kan övertas eller anlita ny givetvis (vi ska fråga byggherren om offert och tid för arbete också men hör här just nu)
 
Redigerat:
Om du tar över bygget, så är du ny byggherre. I en annan tråd här så fick de göra om bygganmälan i en sådan här situation.
 
Svårt att uppskatta hur mycket som återstår, men det låter ju inte som så mycket, dock är badrum och kök alltid en stor kostnad.

Det kan också vara viktigt att ta reda på detaljer om bygglovet. När blir det ogiltigt. Har de följt lovet i det som byggts hittlis.

Hur ser historien ut, när slutade man bygga, har det stått ett tag så kanske golvvärmen är sönderfrusen.
 
  • Gilla
Byggfilosofen
  • Laddar…
Tack för svar! Jaha det är vi inte medvetna om (bygganmälan) får kollas upp... Det är ingen golvvärme idag utan tanken är att det ska installeras och dras och det är också en kostnad :)

Byggnaden är besiktigad och godkänd hittills.
 
Tar du över det som det är är det ju bara att fortsätta.

Har dock själv erfarenhet av att ta över ett bygge. Det blev 500.000 kr mer än det skulle för att vi fick lov att göra korrigeringar av tomt, inuti hus, upptäckte saker inte var varken betalda eller indragna (vatten, el) på ett hus som stått flera år. Eget misstag, man ska inte lita på någon. Tyvärr pengar man inte får tillbaka vid försäljning... =/

Så mitt tips, gör en GRUNDLIG besiktning av allt och dubbelkolla allting innan köp.
 
  • Gilla
Byggfilosofen
  • Laddar…
harry73
Utgå ifrån att det finn massor med fel i det som är färdigt och inget garanti eftersom du är ny beställare.
Ta enbart över ett ofärdigt bygge om det är till riktigt underpris eller om det är exakt det ni vill och det finns inte en möjlighet att få det på ett annat sätt.
 
900.000 kostar det idag.
Fått offert på 800 000 för att färdigställa inför ytskikt. Dvs kostar ytterligare ett par hundra tusen för golv, måleri/färg, tapet, kakel, köksinredning, badrumsinredning osv. På denna ort blir det för stor kostnad så vi kommer avstå. :) tack för svaren
 
Vad exakt skulle ingå i 800 000? På beskrivningen låter det högt.

Däremot så räcker inte "ett par hundra tusen" för ytskikt, badrum och kök.
 
(Gällande ytskiskt är det enbart material då vi skulle gjort det mesta själv men givetvis mer än så ja).
Eldragning, montering av dimmer, spottar, lysknappar etc. Osb, gips, hyra ställning, golvvärme, värmesystem, montering av allt, avlopp och annan VVS, inkoppling för blandare osv ink en del material. Har inte allt i huvudet.
 
Klokt att avstå om orten inte tillåter den nivån. 800k för att färdigställa för ytskikt låter för billigt om en entreprenör ska göra det,
200k för resten är för lågt räknat.
 
Vad finns det för dokumentation på det som är gjort?
Är undergrunden och dräneringsåtgärder dokumenterade?
Finns det ritningar på grundläggningen, och framgår det att kraven på bottenplattan är uppfyllda?
Vilka åtgärder att förhindra radon har gjorts?
Bra att göra en statusbesiktning på det som finns, gjort och ogjort samt vilket skick det är i.
Om det legat skyddat mot väder eller inte.
Saknas det dokumentation kanske det är svårt att få någon entreprenör att överta, fortsätta arbetet på något som inte finns klargjort att det är ok.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.