Jag undrar hur man går tillväga om man vill köpa åkermark av en person utanför detaljplanerat område. Om markägaren vill sälja, är det svårt att få tillstånd till avstyckning? (ca 15 mil utanför stockholm) Marken behöver inte ha byggrätt. Vad kan den kosta per hektar? Vad gäller om med vill göra samma sak innom detaljplanerat område?
Tacksam för svar.
 
Ungefärligt dagspris på åkermark kollar du bäst med någon mäklare, som specialiserat sig på jordbruk. Ett hett tips är http://www.konsult.lrf.se/

Inom detaljplanelagt område framgår av planbestämmelserna vad som gäller ifall du vill nybilda en fastighet. Då har lantmätaren ett smidigt jobb. Ligger marken utomplans börjar lantmätaren med att fråga om ditt syft med den nya fastigheten. Ska du nybilda en jordbruksfastighet? Då måste den ha förutsättningar att bli en lönsam självständig enhet. Är ditt syfte att i framtiden bygga bostad TROTS att byggnadsnämnden idag lämnar negativt förhandsbesked? Räkna med nobben direkt.
 
Så man kan inte köpa mark för att tex endast ha bete till får eller häst. Måste man ha byggrätt på marken för att få stycka av??
 
Exakt så. Såvida inte betesmarken är stor nog att ensam utgöra självständig jordbruksfastighet. Som sagt.
 
Jag trodde man styckade av, och sökte byggrätt sedan. Vad trista lagar! :'( Då lär det ju inte vara lätt att få stycka av, varför vill man inte bevara marken som betesmark, det som är så naturnära och fint? Man får ju bidrag för att beta av mark.. Men man får inte äga mark för det ändamålet??
 
De som har "affärsidén" att pyssla med betande djur brukar antingen arrendera en hage eller köpa en redan färdigbildad jordbruksfastighet.

Hotet mot det öppna landskapet kommer sig inte av jordabalken.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.