A
Vi saknar huserfarenhet men har nu tittar på ett hus byggt 2021. Huset har t.ex. egen VA och står på piltgrund och är ”arkitektritat” av säljarens entreprenad. Det är inget dyrt hus.

Det vi reagerat på är att säljaren sitter i styrelsen till det entreprenadbolag som byggt huset. Mäklaren har inte sagt något om detta utan det noterade vi efter egna undersökningar. Vidare har t.ex. våtrumsintyget gjorts av samma entreprenadbolag, vilket verkar konstigt för oss som saknar erfarenhet.

Är det normalt att det är såhär? Behöver ju inte innebära något dåligt om allt är OK men bör set ringa en varningsklocka?

Huset har fått en vanlig besiktning men besiktningsmannen har inte kunnat inspektera grund, tak, VA eller el. Slutbesiktning har gjorts också.
 
Är det ett hus som byggts på spekulation, eller har säljaren själv bott i huset?
 
  • Gilla
Linuslin
  • Laddar…
A
H hempularen skrev:
Är det ett hus som byggts på spekulation, eller har säljaren själv bott i huset?
Spekulation. Vad drar du för slutsatser av det?
 
Kan vara ok, kan vara väldigt dåligt. Om det är en kunnig entreprenör med gott rykte. Så kan ett spekualtionsbygge vara lika bra som de hus entreprenören bygger på beställning. Å andra sidan har en sådan entreprenör ofta inte tid att bygga på spekulation. Det görs ofta på spilltid mellan ”riktiga” projekt.

Problemet med soekulationsbyggen, är dels att det ofta blir väldigt hög prioritet på att det skall se bra ut, mindre intressant med kvalitet som inte syns. Det finns ingen motpart vid bygget som kan kräva rättning av upptäckta fel osv.

Sedan finns det byggare som helt har som affärsidé att bygga och sälja. Har de gott rykte, så kan det vara väldigt bra.

I andra änen av skalan har vi rena privatpersoner som tycker det är lättförtjänta pengar att bygga och sälja. Ofta med nära noll kunskaper om byggnation. Det skulle jag aldrig överväga att köpa.
 
Det är ju större risk att man slarvar och stressar sig igenom ett bygge som sker på spekulation. Syftet då är ju att maximera vinsten så fort som möjligt. Bygger man för att bo i huset så gör man oftare allting mer ordentligt just för att det ska hålla resten av livet.

Mitt tips är att var försiktiga och gör en ordentlig besiktning, det finns god risk för att saker kommer börja strula efter ett år eller två.
 
Kolla om byggaren har byggfelsförsäkring och besiktiga med egen besiktningsman. Kolla även upp historik på bolaget som byggt huset , dess ekonomi mm
 
Ring och prata med besiktningsmannen om vad han tyckte! Han om någon ska ju ha koll på hur kvaliteten var på huset.
 
  • Gilla
Peter #11
  • Laddar…
Just faktan du grävt fram tycker jag inte är en indikation varken till eller från. Finns flera anledningar att låta privatpersonen äga tomten under byggnationen istället för företaget.

Men som sagt, köp det som om du hade köpt ett helt nytt hus. Se till att alla garantier följer med, att det sker besiktningar med några års mellanrum under en tid framöver och att allt har gjorts enligt bygglov och gällande regler.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.