Jag har kombipanna från stenåldern och pelletsbrännare på det. Vad händer om man importerar nåt billigt men ändå modernt på alla vis från tex polen och installerar? Finns ju massor med fabrikat som inte återfinns i listan på godkända pannor? (Tex listan hos SP)

Är det bara vid nyinstallation i nya hus de är petiga på sånt?

Jag tittar då närmast på en riktig pelletspanna med lambdastyrning och allting. Typ halva priset mot här så......
 
Ring din lokale sotare och kolla vad som gäller, ring även kommunen eftersom du måste göra bygganmälan före bytet.

Här är en länk till Skellefteå kommuns hemsida , läs där stycket om Godkända eldstäder http://www.skelleftea.se/default.aspx?id=14978

Installerade kamin för några år sedan och då krävde den som besiktade/provtryckte typgodkännande intyget.
 
BFS 2014:3). 6:741 Fastbränsleeldning
Från byggnader med fastbränslepannor med en effekt upp till 500 kW får utsläppet av organiskt bundet kol (OGC) uppgå till högst de värden som anges i tabell 6:741. (BFS 2014:3).
Automatisk bränsletillförsel ≤ 50kw =100 mg OGC per m3n torr gas vid 10 % O2

Provning av fastbränslepannor bör utföras enligt SS-EN 303-5.
Fastbränslepannor med manuell bränsletillförsel bör utformas med en ackumulator eller motsvarande som möjliggör god energihushållning.

Det är kraven som står i BBR vad jag vet.
Tror inte det behövs någon typgodkännande för en panna.
 
När jag installerade kamin för några år sedan varierade det mellan orterna. Det finns rätt luddiga krav men ring som fusion sa till sotaren och kolla. Ring även till kommunens miljökontor och kolla. Läs in dig noga på de typgodkännande som pannan klarar och gör en tabell över de olika utsläppen. Generellt ligger de gamla Tyska lokala kraven som bildat norm något under Svanen. Klarar pannan Svanen så är den i princip godkänd.

Läs den här artikeln, http://bioenergitidningen.se/newsmodule/view/id/371/src/@random4af3023e802c1, SS-EN 303-5 är allså bara den Svenska benämningen på en EU-standard.

Här skriver Atmos:
http://www.atmos.eu/english/kotle-001-kotle-na-drevo
att deras förgasande pannor är certifierade enligt EU-standard EN 303-5 Class 3 som är den högsta effektivitetsklassen.

Så det verkar som att 303-5 Class 3 är det du skall leta efter så borde sotaren och kommunen gå med på det hela. Jag undrar annars varför tillverkaren satsar på lambdastyrning men inte orkar certifiera pannan? Till och med Öststatstillverkarna verkar ju göra det på relativt prisbilliga pannor. Och sedan tror jag att du måste ha en brännare som också klarar 303-5, alltså både panna och brännare måste uppfylla kraven.
 
Gå in på din kommuns hemsida och sök på eldstad så hittar du i regel den info som krävs. Exempel, Sundsvalls kommun står det att vid byte av befintlig panna behövs inte tillstånd så då är det väl bara att köra på med vilken panna som helst ? http://www.sundsvall.se/Bygga-bo-oc...nd-och-lantmateri/Installera-eldstadrokkanal/

Oavsett vad som gäller se till ta dit sotaren innan det eldas för första gången. Om olyckan är framme så kan ju FB bråka om man inte har dokumentation som intygar att nya pannan besiktats.

Jag kopplade in en kamin på rökkanalen som en gång användes för oljepannan och då krävs typgodkännande och bygganmälan eftersom det är väsentlig förändring av användandet.
 
Anders_Nilsson skrev:
Här skriver Atmos:
[länk]
att deras förgasande pannor är certifierade enligt EU-standard EN 303-5 Class 3 som är den högsta effektivitetsklassen.
Class 3 är den lägsta klassen när man testar hur effektiv en panna är.. Skriver dom att den är den högsta så ljuger dom.
Klass 5 är den högsta klassen.

När man testar utsläpp så betyder klass 3 max 100 mg OGC per m3n torr gas vid 10 % O2.
Klass 5 som är den högsta max 20 mg OGC per m3n torr gas vid 10 % O2.

Det är skillnad på automatiska och manuella pannor,
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.