Har börjat komma igång med eldandet i en kökspanna, Wamsler K97 (äldre modell av K148 som säljs idag).
Eldar mot acc.tank. 500 liter. Har probl. med rök.
Så här gör jag...
Kör igång med papper och små vedbitar(björk) - en del rök kommer in pga papper.
OK enligt intruktionshäftet.
Men sedan fortsätter det att "puffa" in rök via spishällen... emellanåt som värsta lokomotiv :( ...
Har försökt med flera åtgärder... ex. öppna upp för mera uteluft (dörr/fönster). (mer luft/bättre förbränning...) men icke. Beror inte på "sur" ved...jag eldar med spånbriketter - sk. värmeloggs.
För övrigt blir det väldigt mycket sot i kökspannan - är det normalt ? Dvs. sotar pannan 1 gång/månad. Skorsten är OK enl. sotarn.
Pannan är ca. 18 år... spishällen kanske är otät ?...skall den tätas ... enl. sotarn så behövs det inte.

Alla tips är välkomna ! särskilt från erfarna "kökspanneeldare"...!
 
Problemet ligger snarare i bränslet. Loggs behöver massor av primärluft. Dessutom kan det vara lite svårt att få ordentlig fyr på dom. En ordentlig tändbrasa behövs, annars blir det för kallt för att det ska ta sig ordentligt när du lägger på loggs.

 
Helt klart är ju att du har för dåligt drag ut i skorstenen.

Knöla ihop lite papper och stoppa upp/ut i skorstensröret och tänd eld på detta. Tänd sedan brasan som vanligt. Du får nu en eld i röret som suger åt sig luft utifrån pannan.

Vanligt sätt att tända för att slippa inrykning.
 
Tack för tips.
Kommer inte åt att lägga in papper i murstock/pannrör..
Har testat att elda med öppen dörr/fönster... med loggs. respektive
björkved.
Så fort jag gjort ett nytt ilägg (räcker med 1 klabb/pinne) ..så börjar det att
ryka in... spelar ingen roll att det en "suverän" glödbädd...
Verkar som att all rök inte vill följa med ut i skorstenen... :( ...
utan puffar ut igenom stekhällen... kan pågå i 10 minuter.
Lade på en litet större klabb idag. (bra glödbädd)... gick ut från köket.
Några minuter senare var hela köket rökfyllt !.. >:( ...
Skall jag kasta ut "skiten" ? ..... desperat...
Inne på att kontakta sotarn på måndag för grundlig inspektion av skorstenen !.
Men det kommer bra med rök ur skorstenen....

DU som eldar i kökspanna idag.. hur gör du ? .. lever du med att det sotar in ?
 
Hej,
Om du inte kommer åt skorstenen för att lägga in lite papper, som du säger, är du säker på att sotarn gjort sitt jobb riktigt då? hur kom han åt? Basen på rökkanalen kan ju va full i sot om man inte kommer åt där, en undran bara,,, sotare vet ju väldigt bra, tror dom, men har bråttom också. En många gånger överskattad yrkeskår..
 
Hej,

Sotningsluckan sitter baktill/under pannan..bakom utdragslåda
Tar diskussionen med sotarn nästa vecka så att han får bedöma drag etc.
Kan ju även vara så att det finns tjuvdrag någonstans i pannan ? 18 år på nacken
har den ju... :-?

Någon som har ett tips på bra medel att ta bort sot på händerna ? :-[
... har blivit bra skitig vid hanteringen av kökspannan - tvål funkar inte.!
 
TKK skrev:
Hej,


Någon som har ett tips på bra medel att ta bort sot på händerna ?  :-[
... har blivit bra skitig vid hanteringen av kökspannan - tvål funkar inte.!
prova med brunsåpa :) den är något starkare än tvål
gaia
 
DU som eldar i kökspanna idag.. hur gör du ? .. lever du med att det sotar in ?
Det låter definitivt som du har ett konstruktions/dimensionerinsfel någonstans. Inte tillräckligt drag i kanalen. Hur hög är skorstenen? Finns det något spjäll på kökspannan och är det i såfall öppet (kan ha rostat fast)?

Jag kör med en 35 år gammal Nora 300 (ska dock byta till ny, större kökspanna nu) och den krånglar nästan aldrig - bra drag hela tiden utom enstaka gånger vid kraftig blåst då det i vindbyar kan tryckas ner luft i skorstenen. Då kan det ryka lite innan det tar sig. Bra idé är som Beppo skriver att bränna lite tidningspapper uppe i pannan vid stosen mot skorstenen. Funkar inte det är det något fel på draget. En kökspanna skräpar alltid lite och den sprider ofta lite, lite sot omkring sig. Men det ska vara nästan osynligt (kan komma lite sot vid tändning med mycket tidningspapper som syns som damm på vita ytor intill pannan).

Har en god vän som eldar med en Wamsler K156 och han har heller inga problem med inrykning. Sotaren måste kunna komma med vettiga förslag - låt honom titta på systemet igen!
 
Hej,

Hade sotarn här i morse..
Rotade rejält i skorstenskanalen. Kom en del sot.
Efter det - och under hela dagen har det varit ett sant nöje
att elda i kökspannan ;D ...
Troligen har det fastnat en del "skit" kring ett gammalt spjäll
i väggen...
Vi kom även "på" ... att den pipan inte var sotad de senaste åren ...
hmmm... säg 40 år :-[ ... eftersom vi köpt ett gammalt hus (1880-talet) och
installerat pannan under hösten...
Inte så noga här på landet ;)

Tack för alla tips - man blir klokare för varje dag !
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.