Tjo! Vet inte om detta var rätt delforum, men det är kök iaf :)

Har insett att vi har ett problem som inte direkt var planerat (sällan problem är det iof). Men det är som så att vi köpt en köksfläkt med kåpa på ikea, först hade vi tänkt dra ut den genom fasaden/tak.. men vi insåg att regler och besiktningar (brandregler osv) gjorde att det var ett större projekt än vi orkade med just nu. Så vi köpte helt enkelt till kolfilterinsatsen ist..

Nu har vi satt upp den och den fungerar utmärkt.. meeeeen..

Problem 1: vi satte den lite högre än normalt och ist för båda delarna av "skorstenen/täckplåten' så kommer det räcka med ena delen bara - och givetvis är den delen 0,5 cm för hög för att få dit så vi kommer behöva klippa el bocka övre kanten för att få dit den (vilket troligen kommer ge en liten glipa mot taket när plåten ligger på plats - taket är inte direkt rakt)..vilket inte är så estetiskt snyggt..

Problem 2: har vi upptäckt i efterhand.. och det är att fläkten blåser ut luften längst upp åt två håll.. ju högre fläktstyrka ju mer luft (doh) och redan på lägsta såg vi problemet.. utblåset är så nära väggen att det 'vandrar' ner längs väggen tillbaka mot fläkten och blåser bort oset från fläktinsuget .. :x så 'röken/oset' hamnar ist i köket och den renade luften sugs upp igen..(typ)

Nu har vi låtit allt vara pga sommaren, men nu ska fasiken grejerna upp! Till jul iaf!

Frågan är hur man gör på bästa sätt.. Min tankebana går såhär.. Kan man inte bygga in delen mot taket i en liten låda? (Då täcker den dessutom 'problem 1') Och kan man inte i den lådan vinkla bort luftens utblås (på den sidan) så att den ist för att blåsa mot väggen.. blåser ut i rummet?

Hur bör man isf göra i lådan? Rör? Täcka med nått annat material?
..och rent estetiskt..ska man bygga lådan enda mot väggen? Eller låta den bara gå ut nån DM på varje sida?

Tankar tips o trix mottages tacksamt!
Med vänlig hälsning, Sandra

Köksfläkt med kåpa installerad för högt med synlig skorstensdel och ventilationsrör mot ett paneltak.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
köp akrylplastglas på claes olsson eller bauhaus och silicona fast över utblåshålet mot väggen. Sen låt öppningen vara kvar åt andra hållet. Sen kåpan över det upp mot taket. Ingen låda det ser bara meckigt och klumpigt ut. Klart =)
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.