Hej
Vi bor i ett hus med mekanisk ventilation. Vi har en motor på vinden som står i direkt förbindelse med köksfläkten (insug). Fläkten i köket är hela tiden öppen för ventilationens skull. När vi sedan lagar mat kan vi öppna ett spjäll för extra drag, detta utsug är rent löjligt, det tar inte ens bort matosen från rårivna morötter ;D

Vi ska nu bygga nytt kök och således ha en ny fläkt. Vilken typ av fläkt skall vi ha?
Måste den ha ett separat utsläpp på taket (för att förhindra matos i de övriga rummen)
Hur gör man lättast, drar man ett extra rör på vinden ut genom taket, eller?????

/ Johan
 
Hej!

Har också den här typen av fläkt och har precis beställt nytt kök. Marknaden för centralutsugningsfläktar är INTE stor, futurum har ett par ganska tråkiga (vita, typiska lägenhetsmodeller) men vi hittade istället vår fläkt hos gorenje. Där finns två modeller för centralutsugning, en med utdragbara list (rostfri el vit) och en i kåptyp. kolla hos dem! thermex hade inte mkt att välja på.

Vår fläkt fungerar bra, men jag har hört att man kan få väldigt dålig effekt om filtren inte är rengjorda/bytta på länge. att sätta in en annan fläkt skulle jag nog inte tro är möjligt. Sätter man in en utan att montera egen kanal (om det är möjligt) så kan man bli tvungen att byta fläkt. kolla upp noga vad som gäller för er fastighet!

ett alternativ är ju också att byta till kolfilterfläkt. det var inget alternativ för oss eftersom man får ett väldigt utblås i köket (har haft sån fläkt tidigare). dessutom är det viktigt att tänka på att ventilationen är dimensionerad för att ha ett viss utsug så man får ju inte blockera ventilen till centralutsugningen i såna fall. i vårt hus har vi lättbetong vilket gör att ventilationen är extra viktig eftersom det är radon i den.

lycka till!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.