Hej,
I vårt rel nyköpta hus från -30 talet finns en köksfläkt från "Husqvarna vapenfabrik", troligtvis orginal. Hur roligt den nu än må vara med ett orginalkök så känner vi att det av hygien- & praktiska skäl är dax att byta ut ALLT.

Hur går man tillväga för att byta köksfläkt? Köksfläkten är kopplad till murstocken/skorstenen. Måste vi leja bort allt arbete eller kan vi göra delar själva (vi är inte ohändiga men har aldrig gjort dylikt arbete)?
Vilken typ av köksfläkt är bäst? Något annat vi bör tänka på (tillstånd, big no-no:s etc)?
Alla råd och tips mottages tacksamt!
 
Vi ringde sotaren och frågade hur man gör som i vårt fall var väldigt hjälpsam med råd och tips om tex renslucka vid 90o böj osv för vi flyttade nämnligen även fläkten och fick bygga ny kanal.
Gällande fläktval så blev det ikea för oss - men jag får med facit i hand säga att nästa gång lägger vi mer pengar på ett annat märke som har lägre dB...:)
 
Tack för tipsen- vi ska höra med sotare & kolla noga på dB för fläkten. Flyttade ni fläkten själva eller anlitade ni någon (vilken typ av hantverkare är duktiga på fläktbyte?)
 
Ända hjälpen vi tog in var elektriker i o med ny placering av uttaget för elen. Sen rent monteringsmässigt så stog det i Ikeas beskrivning hur högt den skulle sitta osv. Ända mecket vi hade var att få till lutningen på vår horisontella del så att eventuell fukt som kondenserar rinner ut - men det gick det också. Vilken typ av hantverkare som annars gör sånt vet jag faktiskt inte.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.