Vi funderar på att lägga kök och vardagsrum på övervåningen i ett nytt tvåplanshus. Vi har båda bott i lägenhet tidigare och är vana att släpa matkassar etc och ser inga problem för oss själva att ha det så under en lång framtid.

Problemet är att vi oroar oss för hur detta beslut kan påverka andrahandsvärdet på huset.

Lite bakgrund: Från tomten har man en fin panoramautsikt (syd-sydväst) över hav och stad, men enbart från andra våningen. Utsikten från bottenvåningen skyms av träd i stor utsträckning även om man har lite "glimtar" av utsikt här och där. Läget för tomten är utmärkt, kanske det bästa i hela området. De träd som skymmer utsikten från bottenvåningen är tallar, och risken är liten att utsikten från övervåningen ska försvinna på grund av växande träd (det sluttar ganska brant neråt).

Vi resonerar alltså som så att vi vill utnyttja utsikten så mycket det går i vardagen, och därmed lägga kök och vardagsrum (där man ju spenderar mest tid i huset) på övervåningen, kopplat till en stor takterrass.

Kommentarer och synpunkter?
 
  • Gilla
mb68
  • Laddar…
Hemmakatten
Svårt att sia om. Normalt sett borde kök och vardagsrumm på översta planet dra ned värdet lite. Men å andra sidan är det precis som du skriver, en fin utsikt som man vill ta till vara. Själv skulle jag välja att ha vacker utsikt från de rum jag vistas mest i, dvs. kök och vardagsrum.

Men, är detta ett nytt hus, dvs. ett som skall byggas helt nytt? Har ni fått bygglov ännu? Jag har sett lite i annan tråd ni skrivit om grundläggning och plintar. Tomten måste vara ganska brant? Anledning till att jag frågar är att huset måste ha en tillgänglighet även för en funktionshindrad person. Det måste kunna gå att ta sig fram till huset med rullstol (eller med enkla medel kunna göra det möjligt). Inomhus skall det på entréplanet finnas badrum med dusch, kokmöjligheter och sovrum, dvs. man måste kunna leva på entréplanet om man blir funktionshindrad. Alternativet är att installera en hiss till överplanet. Dett är krav som inte går att förhandla bort till nån större del.

Jag tycker att ni skall ta kontakt med byggnadsnämnden i er kommun för att diskutera ert husbygge innan ni hinner lägga ner alltför mycket tid på en viss lösning (som kanske inte godkänns i slutänden).
 
Tack för dina synpunkter Hemmakatten.

Det gäller mycket riktigt ett nybygge.

Jag tror att man skulle kunna bygga en ramp för rullstol fram till entrén utan för skarp lutning, om man tar ut svängarna lite. Måste dock fundera mer kring detta.

Jag har varit i kontakt med Byggnadsnämden i olika omgångar tidigare men har inte diskuterat just det här med kök på övervåning.

Det här med kokplats på bottenvåningen: Hur ser dessa krav ut i mer detalj? Någon som har pekare? Skulle det räcka att man förberedde för installation av ett mindre pentry, t.ex. i ett hörn av ett allrum på bottenvåningen?
 
Jag är ganska övertygad om att du får rejäla problem med bygglovet om du gör en sådan lösning. Sedan tror jag också att du skall tänka en gång till. Fördelen med hus är att man slipper en massa släpande i trapporna. Jag tror du tappar 15-20% i värde på en så udda planlösning.
 
15-20% låter förstås inte bra. Fler åsikter?
 
Varför skulle ni få ett sämre "andrahandsvärde" ? tvärtom finns det många som resonerar som er, laga mat, umgås och äta med underbar utsikt :)
 
Åsikterna går uppenbarligen isär. Keep 'em coming! :)
 
Isåfall: funktion är viktigt, snäppet viktigare än ren estetik (tycker jag, altså). Bäst är det när funktion görs snyggt. Det blir nog högre andrahandsvärde då med.
Köket tycker jag är mest praktiskt att hanära dörren, både för att bära in tunga kassar och bära ut frukostbrickan / grillmaterialet i trädgården.
Sova gör jag helst på ovanplan (känns tryggare av någon anledning + mindre insyn). Inte så dumt med fin utsikt i sovrummet heller?
Kan man inte ha köket i nedre plan, men vardagsrum / allrum på ovanplan för att få den fina utsikten och kunna njuta av den medan man umgås? Då kan ni kanske göra två allrum - ett med och ett utan utsikt. Det utan kan man t ex ha TV n i. Man kan ha matrum i anslutning till köket eller vid utsikten i ovanplan, då med mindre matplats på nedre plan. Känns som det finns flera olika sätt att få både den fina utsikten i sällskapsrummet och behålla köket vid entrén.
 
Enligt min bättre hälft så är det upp till Byggnadsnämnden att besluta. Anledning till att det är mycket sällan som de godkänner är som skrivs innan att det ska vara "handikapps anpassat" om ifall att du eller någon som bor där skulle bli rörelsehindrad.
Om det skulle inträffa och de har godkänt ett kök på övre plan så är det kommunen som får stå för anpassningskostnad för rullstolslyft etc. Om man kan "förhandla bort" anpassningskostnaden för kommunen så tror jag att det påverkar värdet på huset då det kommer på en eventuell köpare att bekosta en anpassning.
I övrigt så förstår jag att ni vill ha köket så att ni kan njuta av utsikten, men varför inte göra som Nicklasson föreslår och kombinera. Även om ni är vana vid att släpa kassar så tycker jag att det var väldigt skönt att slippa det när vi flyttade till hus:)

Lycka till i vilket fall!
 
Det är självklart att ni ska lägga kök och vardagsrum på övervåningen! Så hade vi i vårt förra hus, och så har vi i vårt nya hus som vi håller på och bygger. Av samma anledning som ni. Det hade ingen negativ effekt alls på värdet av vårt förra hus. Det finns tre viktiga faktorer för priset: Läget, läget och läget.Då gäller det väl att utnyttja det! Varför skulle man vilja ha utsikt från sovrummet? Där ska man väl sova? (Om det blir varmt på sommaren, så är den sovrumsplaceringen klart att föredra!) Den allra mesta tiden tillbringas i kök och vardagsrum. Utnyttja er panoramautsikt! Det där med att "släpa matkassar" skulle vara ett problem är i alla fall för mig helt främmande. Vi tänkte aldrig på det som något somhelst problem i vårt förra hus.

När det gäller hanidkappsanpassning så räcker det med att man kan göra ett pentry i bottenvåningen.
 
Tack för all input så här långt. Som jag ser det finns det alltså två huvudsakliga alternativ:

1. Köra med kök & vardagsrum på övervåningen. Komplettera med (åtminstone förberedelse för) mindre pentry på bottenvåningen. För att göra transporten mellan våningsplanen så smidig som möjligt kan man göra trappan lite bredare än normalt. Fixa utrymme för extra dammsugare etc på övervåningen.

Fördelarna med detta alternativ är förstås att man "maximerar" utsikten samt att man kan ha sovrum i en oftast svalare bottenvåning.

Nackdelarna är att man måste förbereda för pentry på bottenvång ("onödig" kostnad och tar "onödigt" utrymme). Kan kännas mindre säkert att sova på bottenvåning. Jobbigt att släpa kassar. Eventuellt sänkt andrahandsvärde pga att det upplevs krångligt med kök på övervåning av vissa köpare.

2. Göra en kompromiss med kök på bottenvåning men större vardagsutrymme på övervåningen.

Fördelar: Slippa släpa kassar till övervåning. Slippa "trubbel" med byggnämnd och/eller pentry på bottenvåningen.

Nackdelar: Hur ofta kommer man egentligen att äta på takterrassen om man måste springa upp och ner med lagad mat, porslin etc (mkt krångligare än att släpa kassar). Eventuellt sänkt andrahandsvärde på grund av att vissa köpare upplever det som att man går delvis miste om en fin utsikt(?).

Hmm. Det är inte lätt det här. :(

Fler synpunkter eller kommentarer kring mitt försök till sammanfattning?
 
Tror du inte att du hellre dukar till middag i trädgården, nära grönskan och med gott om lekyta för barnen,än på takterrassen? Trädgården är ju liksom nästan hela vitsen med eget hus.
 
Ursprungsfrågan gällde andrahansvärdet. Som du ser så kommer ni aldrig kunna bygga ett hus som passar alla. Vissa är inte intresserade av att ha utsikt. För andra är det väldigt viktigt. Jag tolkade det som ni tillhör den senare kategorin. I vilket fall som helst tycker jag ni ska bygga så som ni vill ha det.
 
  • Gilla
mb68
  • Laddar…
Vi är definitivt utsiktspersoner! :)

Det är riktigt att ursprungsfrågan gällde andrahandsvärdet, men då det är svårt att få ett direkt svar på det är det också intressant för mig att höra hur olika personer resonerar kring detta, och därmed kanske få något slags indirekt svar på frågan.

Just nu tvekar vi, trots allt... Återstår att se vart det hamnar framöver.
 
Eftersom det tydligen finns nybyggare härinne som klarat 'dusten' med byggnadsnämnden tycker jag ni ska försöka få igenom det ni verkligen vill. Avsätt plats/möjlighet till pentry under köket (rördragning/el etc kanske under köket) som lätt går att installera den dag det skulle behövas. Avsätt även plats för framtida hiss i bägge våningsplanen - detta utrymme bör kunna användas till förråd el annat - så att man lätt kan fixa ett schakt upp till andra våningen. Och sätt in en mathiss redan i byggnadsskedet för kassar/söndagsmiddagsbrickan i trädgården etc.

Ligger tomten på attraktivt läge är det inte säkert att andrahandsvärdet blir lägre - däremot reducerar ni spekulantantalet.

På min barndomsgata i Ålsten i Bromma hade en av tomterna stor höjdskillnad och huset, som byggdes sent -30-tal, hade kök och alla väsentligheter på andra våningen. Husmor var redan vid husets byggnation rullstolsbunden så hiss fanns. Definitivt ett av de mer attraktiva husen i området.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.