Hej,
Vårt nyinlagda (i maj 2023) parkettgolv i köket började knaka/knarra kraftigt en tid in i juli månad 2023. Vi tänkte att det kanske berodde på att det var nyinlagt och skulle lägga sig. Under september försvann det varpå vi lät problemet bero. Emellertid kom knarret tillbaka under denna sommar 2024 och har varit som värst under juli/augusti. Vi drar slutsatsen att problemet är kopplat till den varma temperaturen och blir återkommande varje sommar.

Hur skulle man kunna åtgärda det? Kan ett alternativt underlag vara en lösning? Eller kan golvet behandlas på något vis? När det är som värst knakar/knarrar det så kraftigt att det känns ohållbart.
 
  • Ljust parkettgolv i kök med synlig ådring och vissa skarvar mellan plankorna.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
BirgitS
Det brukar vara kopplat till att luftfuktigheten inne är högst på sensommaren. När luftfuktigheten stiger så sväller trä, brädorna blir bredare. Att det då knakar brukar bero på att man inte la golvet med tillräcklig marginal (tomrum) längs alla väggar och andra fasta föremål, eller att golvet låses fast av t.ex. något tungt så att det inte kan röra sig och växa in under golvsocklarna.

Man brukar åtgärda det genom att ta bort golvsocklarna och där golvet går ända in till väggen använda lämplig maskin för att ta bort några mm av golvet, samt då se till att inget låser fast golvet.

Om det var en firma som la in golvet är det dags att reklamera jobbet så att de får justera så det blir rätt (gratis för er förstås).
 
  • Gilla
tergo
  • Laddar…
Tack för snabbt svar Birgit!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.