Tjena. Är i lägenhetsköpartagen och ser ofta på visningar nykaklade badrum som har fint kakel bortsett från en HEMSK BÅRD med rosa blommor el. dyl.

Går det att knacka bort enskilda kakelplattor? Är det någon som har provat? I så fall, finns det några bra tips eller knep?

Tacksam för svar!
 
Det är svårt jag kan bara instämma. Satsa på att ha mkt bra kilar i alla fall å var beredd på att mer kan åka när man bänder!
 
ta hammaren och knacka sönder de kakel du vill ha bort, hur hårt? svårt att säga - övning ger erfarenhet... peta/knacka bort det söndriga kaklet med en mejsel...
 
Tänk bara på att inte spräcka tätskikt. Ett tätskikt skall läggas hela rummet på en gång. Så ett spräckt tätskikt, blir att göra ett nytt i hela rummet. Då blir det en hel del kakel att knacka.

Fast man kan ju chansa och hoppas att det inte kommer in vatten. Men blir det fuktskada så är nog försäkringsbolaget lite skeptiska till att betala när det är spräckt tätskikt.
 
hjälpte en bekant att knacka ned en rad kakkelplattor som sedan blev en schyst board... har för mig att det var i en toalett utan dusch så där fanns inget tätskicktsproblem att ta hänsyn till...
 
Bob_the_builder
- och på tal om detta, är det någon som läst senaste numret av tidningen Gör så här? De har en badrumsbilaga där de bla visar hur man kaklar om sitt badrum (utan att ta bort det gamla kaklet). De har en liten ruta på artikelns fjärde sida som behandlar tätskikt. "Om du inte är säker på om badrummet har ett tätskikt eller inte bör du för säkerhets skull lappa hålen." (efter tex skruvar). :surprised:

Det borde tammefan vara kriminellt att lura folk att göra dyra kaklingsarbeten (i badrum) utan att göra rätt, dvs att riva ner det gamla kaklet och stryka ett ordentligt tätskikt efter alla konstens regler. >:(
 
Du kan stoppa tätskickt på det gamla kaklet och lägga nytt kakel ovanpå istället...

Bob_the_builder skrev:
- och på tal om detta, är det någon som läst senaste numret av tidningen Gör så här? De har en badrumsbilaga där de bla visar hur man kaklar om sitt badrum (utan att ta bort det gamla kaklet). De har en liten ruta på artikelns fjärde sida som behandlar tätskikt. "Om du inte är säker på om badrummet har ett tätskikt eller inte bör du för säkerhets skull lappa hålen." (efter tex skruvar).  :surprised:

Det borde tammefan vara kriminellt att lura folk att göra dyra kaklingsarbeten (i badrum) utan att göra rätt, dvs att riva ner det gamla kaklet och stryka ett ordentligt tätskikt efter alla konstens regler.  >:(
 
Hemmakatten
Bob_the_builder skrev:
- och på tal om detta, är det någon som läst senaste numret av tidningen Gör så här?
Jo, jag reagerade också på artikeln.

Renoverade vårt badrum i våras en månad innan försäljnngen (pga vattenskada) och ville så klart komma så billigt som möjligt undan. Undrade bl.a. om man kunde kakla på gamla kaklet. Muraren sa att det med all säkerhet inte fanns tätskikt bakom (vilket framkom senare att det inte fanns) samt att det var ett par kakel som satt löst. Detta skulle tyda på att det fanns risk att det senare skulle bli fler kakelplattor som lossade. Och då med följd att drt nya kaklet ramlar ner förstås!
Dessutom bytte vi också VA-rören. Vansinnigt att inte göra när man bryter upp golvet eftersom de var 40 år gamla. Så det blev ett mycket snyggt, välgjort, jättedyrt badrum gjort efter konstens alla regler som vi njöt av i en månad innan vi sålde.

Vad som känns otäckt är att man i en tidning som många tycker är bra och litar på, ger direkt felaktiga råd. De som köper tidningen är väl som oss, glada amatörer som vill göra saker o ting själva. Och att upptäcka felaktiga råd är ju inte så lätt om man inte är proffs. Och dom lär ju knappast behöva en sån tidning.
 
Bob_the_builder
Finansvalpen skrev:
Du kan stoppa tätskickt på det gamla kaklet och lägga nytt kakel ovanpå istället...
Det smakar inte "fackmannamässigt utfört" i min mun i alla fall... :-/
 
Finansvalpen skrev:
Du kan stoppa tätskickt på det gamla kaklet och lägga nytt kakel ovanpå istället...

Hur är det med vidhäftningsförmåga för tätskikt med detta och hur länge sitter det fast. Fastnar primer på kakel, tror knappast det.
 
Snowblade skrev:
Hur är det med vidhäftningsförmåga för tätskikt med detta och hur länge sitter det fast. Fastnar primer på kakel, tror knappast det.
Hmm nu var det där med primer o tätskikt igen är det int 2 skilda saker?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.