Hej!
Behöver lite hjälp. Har en lätt förvuxen avenbokhäck som är för nära en korsning. Häcken har funnits i många år innan vi flyttade in i huset men antar att nån av grannarna nu tröttnat och anmält till kommunen. Så nu måste häcken ner under 80cm åtminstone inom 10m siktriangel. Lite tråkigt då den växer frodigt och gett fint insynsskydd men är ju inte mycket att bråka om.

Frågan är skall man klippa/såga den vid ca 80 eller kommer det aldrig bli bra? Bättre att klippa närmare marken och låta rotskott bilda ny häck? Eller är det bara att ge upp och gräva upp hela skiten och bygga staket istället?
 
Hur hög är den? Hur bred? Bild?
 
Den är ca 230cm hög, minst en meter bred nertill. Ganska rejäla stammar och har nog aldrig varit klippt lägre än 160 cm.
 
Inte de bästa bilderna men man kan få lite känsla för hur det ser ut idag.
 
  • Rad av beskärda, lövfällande träd utanför löv, på vintern, med bakgrund av en byggnad.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Ett molnigt bostadsområde, bar häck, våt trottoar, hus och en skorsten i bakgrunden.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Claes Sörmland
Såga stammarna så att de blir 60 cm höga så att det finns 20 cm marginal för en grenad topp upp till 80 cm. Klipp in alla kvarvarande grenar så att de blir 5 cm stumpar. Det kommer att se för jäkligt ut men i höst kommer det redan att se bättre ut. Du kommer att förvånas över växtkraften som rotad avenbok har.

Klipp sen två gånger varje år, en gång på vårvintern och en andra gång i juli.
 
  • Gilla
yonna
  • Laddar…
Ja, som @Claes Sörmland skriver: man kan hantera avenboken ytterst grymt. Tänk på att de 10 m i hörnan inkluderar trottoirens mått så 80 cm gäller lite kortare sträcka.
 
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.