Hej.

Har upptäckt att ca 15 klinkersplattor har släppt i garaget, huset är nybygt och vi har bott ca ett år i det. Det är de yttersta som är helt lösa (som jag har tagit bort) sen är det ca 5 plattor in och 5 plattor brätt område som när man knackar på låter ihåligt. Tilläggas att de har gjort som en upphöjnad vid infarten till garagen så inte vatten skall kunna rinna in (de hade inte fixat fall i hela garaget så det var nog fustlösningen).

Har sätt att några fogar runt upphöjningen är trasiga. Antingen har vatten kommit in genom dessa trasiga fogar då jag kört in med våt bil eller så har vattnet kommit in utifrån (från stenläggningen)

Är det bara att bryta upp och göra om eller?

(bifogar lite bilder)
 
  • extra_liten.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC00968_liten.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC00969_liten.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC00970_lit2.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Du kontaktar såklart entreprenören, det här ska de åtgärda.

Vad det beror på är svårt att säga utan mer information. Några teorier kan vara att de lagt plattorna för snabbt efter betongplattan gjutits, de har kanske slarvat med primning av plattan, de kanske har spacklat upp med gipsbundet spackel utan att prima korrekt, vilket kan orsaka s k ettringitbildning om det utsätts för fukt.
 
Är plattan inte isolerad? om så är fallet är problemet inte okänt.
 
Varför det, hur skulle det kunna påverka?
 
Hej.
Tack för svaren hittils.. försöker kommentara era svar..

Bifogar en bild på hur det såg ut innan det gjutits, klinkersen lades på ca 8 mån efter att plattan gjutits (och ja den är isolerad).
har markerat ytan där klinkersen släppt

Tyvärr tyvärr är entreprenören svår att kontakta.. de har kursat. Har byggfelsföräkring men 20k i självrisk är inte kul.

Man ser att några fogar har spruckit en bit in, kan bero på deras uppbyggnad och att det då blev spänningar i den då jag åkte in några gången med vår stadsjeep. Lite väta kan då ha kommit ner mellan fogarna... men så himla mycket vatten har vi aldrig dragit in i garaget (tyvärr är ju lutningen dock ej optimal så det blir stående, enda lutningen är ju deras upphöjning precis när man åker in i garaget).
 
  • Blandat2005 036.jpg
Det är inte helt lätt att se på bilderna, men det är alltså ett vidhäftningsbrott mellan fästmassan och betongen? Alltså att fästmassan lossnar från betongen? Ser det ut som att det finns flera sorters material mellan plattorna och betongen, eller verkar det vara homogent? Är utrymmet uppvärmt?
 
Bilderna har ju maxformat på 640x480 tyvärr. Utrymmet uppvärmt till ca +8 (men har varit iskallt under byggtiden), dock är de yttersta plattorna ute och utsätts för utetemp.

Ja,... det är som pulver allt eller när jag tänker på det så är det ett pulver närmast betongen sen finns det ett hårt material närmast plattorna (som blir kvar då man kör med stålborste). Kanske är något annat material och inte fixen som har blivit pulveriserat (flytspackel..?)
 
Mycket svårt att säga vad det kan bero på utan att kika på det. Men åtgärden blir i alla fall att riva upp det som är löst, se till att underlaget är rent och fast, prima och lägga nya plattor.

Edit: Men det ser nästan ut som att de skulle ha spacklat med något gipsbaserat. Gör man inte detta korrekt så släpper det när det utsätts för en viss mängd fukt, och det ser ut lite som på dina bilder.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.