Vi ska inom en snar framtid göra om vårt badrum. Huset är byggt -89 med flytande golv: gjuten platta på mark, cellplast och sen golvspån. Idag har vi plastmatta i badrummet men vill lägga plattor istället. Hur gör man med denna golvkonstruktion för att få en godkänd lösning?

När vi köpte huset föreslog besiktningsmannen att man kunde ta bort spån och cellplast, lägga ny cellplast (något tunnare) och med hög hållfasthet och sen gjuta ett nytt golv ovanpå. Då skulle den totala höjden inte bli högre än vad det är idag. Är detta ett alternativ och hur kommer det att bli med de intilliggande väggarna?
Innerväggarna står på golvspånet och om jag då kapar golvspånet i badrummet längs med golvregeln så försämras väl bärigheten i golvspånet som väggen vilar på. Kommer det att bli sättningar?

Har försökt hitta information om hur man ska göra men har tyvärr inte lyckats så bra. Är det någon som har råkat ut för samma dilemma?
 
Hej, Vi gör så här: riv ut spånet och cellplasten, byt brunn. Häll ut Leca kulor 12-22 mm ca 3 cm under brunnen. Lägg armeringsnät (ca 4 mm) överlappade och gjut en kaka med snabbslipsats (ex. Weber 318) upp ca 5 mm under brunnen. Flytspackla med fallspackling enl. BBV. Då får du en bra konstruktion som även är isolerande. Lycka till!
 
Ovanstående blir fint för golvet, men som vanligt i trähus så är det vitalt att man låser väggar mot golv. Glöm inte detta. Om detta inte sker så kommer rörelserna mellan väggar-väggar och golv-väggar göra att du kan få problem med fuktspärren.

Man kan låsa tex genom att skruva fast plåtvinklar mellan golv/vägg och i vägghörn.
 
Tack för tipsen. En annan sa att jag kunde använda eps cement och sen flytspackla fallet ovanpå det.

Men den andra stora funderingen är rörelsen i de väggarna, de kommer ju fortfarande att vila på det gamla golvet som bärs upp av cellplatsen. Skulle det vara tillräckligt med plåtvinklar för att stabilisera den rörelsen? På andra sidan av den ena väggen till badrummet sitter köket. Och den totala vikten av allt man hänger på väggen och ställer på golvet är ganska mycket. Cellplast är ju ett förhållandevis mjukt material.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.