Hej letar efter en bättre begagnad justersåg av mindre modell. (Är det någon som har en till salu i Västerbotten alt Västernorrland hör gärna av dig). Har läst att Luna/EJCA L18 är ett bra val.
Nu till min fundering:
Min tanke är att bygga några jiggar och en kapsläde men funderar på om det blir bra precision när de skall användas även fast det endast finns ett spår i bordet (Luna/ejca) som håller ex kapsläden i rätt förhållande till klingan medan andra sågar har två spår.
Hoppas någon kan svara på min fråga.
 
Förutsatt att spåret har jämn bredd så går det att få riktigt bra. Nu pratar jag generellt och inte om sågen du undrar över specifikt!
 
Luna, ejca har ju eget justerbord så varför göra en släde. Det är hela vitsen med att ha en såg med justerbord för att slippa att tillverka någon form av skjutbord. Jiggarna anpassar man till sin typ av såg.
 
Ejca L18 är bra. Wadkin Bursgreen 10AGS och 12AGS är två andra populara modeller men somliga äldre exemplar saknar ordentligt klyvknivsfäste och kräver uppgraderingar. Rapid är min favorit bland små justersågar. Stenberg tillverkade en liten justersåg som har gott rykte men jag har ingen egen erfarenhet av dem.

Annars håller jag med pär h. Om du har ett ordentligt glidbord/justerbord behöver du inte slösa tid på att bygga någon kapsläde.
Jiggbyggarfetichisterna på youtube lever i en liten insnöad värld där bordscirkelsågar måste se ut som Delta Unisaw och kopior av den. Jag tittade en gång på en Unisaw som dök upp begagnad i en grannby och blev inte det minsta imponerad.
Skit i deras Unisaw-centriska funderingar och skaffa en bra såg och bygg eventuella jiggar så de passar just din såg. Ett spår är precis lika bra som två men jiggarna blir ibland litet annorlunda.
Förresten behöver man inte alls så många jiggar som folk verkar tro.
 
Tack för era svar. Då har jag några fler bra tips på sågar och hur jag kan tänka när det gäller jiggar och slädar.
 
  • Gilla
Dallasstars
  • Laddar…
Jag har en justersåg (rapid) och tycker nog en liten kapsläde har nytta. Har dock inte en själv. Men fördelen med kapsläden jämfört med glidbordet är att man har ett anhåll på båda sidorna av klingan. Det möjliggör olika kapningsoperationer på ett säkrare vis och gör det enkelt att jigga upp många olika saker bara med delar man har i verkstan utan att behöva bygga specialiserade jiggar som sen ligger och skräpar.

Men jag har ändå inte byggt en ännu... Om jag byggde en skulle jag inte använda spår utan fästa den i glidbordets anhåll.
 
Skulle någon råka ha ett justerbord till en Luna L18 liggande så behöver jag ett sånt. Helst det mindre, standardbordet.
 
Luna vs Ejca fråga, varför säljs Ejca vanligtvis dyrare än Luna. Finns det annan teknik eller materialval för konstruktionen ser utifrån ganska lika ut (speciellt när de bär samma modellnamn)?
 
Jag har hört sägas att det skulle vara exakt samma maskin men jag kan inte garantera att det är sant.

Med tanke på att Luna har sålt en del riktigt dåliga billigmaskiner genom åren så får man väl anta att namnet drar ned priset.
 
  • Gilla
Lime113
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.