Vi lagar mycket mat, steker mycket och vill gärna ha tillräcklig effekt på vår köksfläkt. Ikea hjar ett bra pris på en snygg fläkt på 90cm som suger ut 380kbm/h, men frågan är om denna räcker eller om man behöver mer? Ilves variant drar ut 1000kbm/h men det kanske är overkill? Kostar det femdubbla också.
 
Det beror på spiskåpans utformning och hur mycket tryckfall det är i kanalerna.
Jag har en fläkt på som ligger på ca 350 m³/h och en bra kåpa (bra osuppfångning) och har kanalen går direkt ut på ytterväggen. Jag har inga problem med os, kan steka pannkakor utan problem. När man kokar pasta på stora pastakastrullen och det stormkokar så tar kåpan all ånga. En fördel att ha en fläkt i "kryddhyllan" istället för kåpan är att man kan slipper skrika när man kör på högsta hastigheten.

En kollega till mig köpte en "designad" (=svindyr) köksfläkt som skulle ge 800 m³/h (superbra tänkte han), men den är sämre än hans gamla fläkt från 60-talet han hade tidigare
 
Som vanligt gäller det att få i den luft som skall sugas ut. Det är A och O för en effektiv fläkt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.