Jag tänkte lägga betong-kantsten som gräns mellan gräsmatta och grusgång. Dom är ca 3 dm höga och på den sidan där det är gräsmatta ska det gå upp till kanten och på grussidan 5 cm under kanten. Hur lägger man dom bäst? Ska man gräva ur ett dike och lägga grus i botten eller är det bara onödigt? Gjuta?

/adde

Sent from my GT-I9100 using Byggahus
 
Ja, du måste ha ett dränerade lager under för att stenen inte ska tjälskjuta. Ska du göra enligt boken så gräv ur 20-25 cm , lägg markduk, fyll upp med 0-18 och avsluta med 3 cm sättsand som slutar i nivå med underkant sten. Glöm inte att stampa ihop 0-18 gruset.

Men jag tror det går lika bra att du bara gräver ur och fyller upp med grus...
 
harry73
Kantstenen är mellan grus och gräsmatta, så du kommer inte att köra bil över den. Sen får man förutsätta att gräsmattan får samma tjällyft som kantsten kommer att få (och gruset om det inte är väldigt tjockt), därmed är det inte så farlig med lite tjällyft.
Om man nu skulle anlägga ett dränerande lager under kantstenen räcker det inte med bara lite dränerande grus, men man skal också ser till att vattnet dräneras BORT från konstruktionen. Om man bara gräver en grop som man fyller med grus, har man skapat en bassäng som fylls med vatten under tjällossningen.
 
Så det bästa är i såfall att gräva så lite som möjligt men ändå tillräckligt för att stoppa ner stenen?

Sent from my GT-I9100 using Byggahus
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.