Jag håller på och planerar för att installera FTX system och då är bra kyla prioriterat. Jag har velat lite fram och tillbaka mellan att ha en stor kylare: https://www.luftbutiken.se/kanalvarmare/9411-kylbatteri-cwk-400-3-25.html eller om man ska ha två mindre: https://www.luftbutiken.se/tillbehor-ftx-aggregat/4699-systemair-kylbatteri-cwk-200-3-25-o200mm.html

Resten av systemet är just nu planerat till ett Systemair VSR500 och jag har tänkt ha 200mm stammar och endast gå ner till 160 sista biten för ventiler för att få så bra flöde som möjligt för kyleffektens skull. Frågan är om det är bäst med en stor eller två mindre kylare? En stor känns lite lättare rent installationsmässigt medans två mindre har fördelen att jag kan dela upp det så att nedrevåningen där det inte behövs lika mycket kyla bara går igenom en av de för den enda tilluftsventil som är på den våningen medans de tre till fyra som kommer gå till övervåningen går igenom båda för att få mer kyla där det behövs. Prismässigt är det lite dyrare med två på luftsidan, inte räknat med skillnaden på vattensidan men det lär väl vara någon tusenlapp i kopplingar etc där med.

Brinet från bergvärmen håller i princip 8 grader året runt då jag har artesiskt vatten.

Någon som har koll på vad som är bäst?
 
  • Gilla
panodil
  • Laddar…
A
På denna länk kan du se vilken temperatursänkning de olika aggregaten kan ge vid olika temperaturer och flöden.

https://veab.com/uploads/CWK_SE.pdf


Låt oss säga att du har ett flöde på 80l/ det ger cirka 300m3/h

utifrån det är 400 kraftigt överdimensionerad och det saknas info på sidan om hur mycket mer den kan kyla vid lägre flöden.

Dock borde 200 kunna ge först 25grader till 14 och därefter ytterligare en del sänkning, kanske ner till 10 eller 12 grader (tror inte det går att komma så långt ner som till 8 som på brinen men är inte omöjligt teoretiskt)


Så räkna ut dina flöden och sedan skulle jag ringt VEAB och frågat om de kan göra en kalkyl, de borde ha program….
 
Vi har två stycken CWK-200 som sitter seriekopplade med brine vätskan men på varsin gren av tilluften. Den som ligger först på brine sidan går till den del av huset vi prioriterar kylan mest. Sovrummen. Medans nr 2 går mot övrig tilluft. Vi får ungefär 1° svalare i sovrummen mot övriga delar med denna setup. Detta tillsammans med ett VSR500 aggregat. När jag läste på för två år sedan så tolkade jag det som att det helt avgörande för kyleffekten mellan de olika storlekarna på kylare var luftflödet. Så vi körde på två st CWK-200 då stammarna är Ø200. Vi avslutar också med Ø160 precis innan varje tilluftsdon i sovrummen. Vardagsrummet fick Ø200 hela vägen och samma på all frånluft. Prioriterade att kunna flytta stor volym med låg hastighet för att hålla nere ljudvolymen. När det var 30° ute här om veckan så låg tilluften på knappa 15° i sovrummet längst bort.
Allt hobbyräknat utan egentlig kunskap.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.