Hej!
Aningen OT men jag hoppas ändå på svar! En översiktsplan ska vara vägledande!? kan en tillbyggnad stoppas om den anses strida mot översiktsplanens rekommendationer om t ex karaktär och ytmaterial? Och om det finns en inte alls lika tydlig detaljplan, slutar översiktsplanen att gälla då???
vänlig hälsning fia
 
En översiktsplan är kommunens redskap för att visa vilken typ av markanvändning kommunen har tänkt sig. Alltså om det ska vara villabebyggelse, industri, handel osv. En översiktsplan går alltså inte in på sådana detaljer och den är dessutom bara vägledande. En detaljplan gäller alltid före översiktsplanen. Även om detaljplanen är otydlig så finns 3 kapitlet i PBL där det bla står om att man ska ta hänsyn till omkringliggande bebyggelse.
 
Håller med om att det är detaljplanen som skall styra vad som får byggas.
En översiktsplan som tillkommit efter detaljplanen och som anger mer detaljerade anvisningar bör användas som redskap av bygglovshanteraren att styra byggloven i den riktning man senast beslutat.
Om det däremot råder motstridiga uppgifter i de båda planerna är det detaljplanens krav som gäller.
 
hmm, usch då.
tack för svaren.
 
fialottabus; Översiktsplanen är precis som du skriver en rekommendation. Skall kommunen vara säker på att bebyggelsen får ett visst noga detaljerat utseende bör kommunen ange dessa önskemål i en styrande detaljplan.

Lycka till! :) :) :)
 
tack så mycket, det är spännande det här :rolleyes:
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.