Hej!
Ska bygga ett kylrum i källarplan, som ett "rum i rummet" där temperaturen ska vara 2-4 grader. Tanken var att bygga en stomme av reglar, skruva upp OSB-skivor på insidan av den och sen limma två lager cellplastblock på insidan på OSB-skivorna. På så sätt finns inga skruvar eller träreglar som går igenom cellplastlagret och leder in värme. (Stommen ligger alltså "utanpå" och ingen isolering ligger mellan reglarna.)

Nu var det en (som är lika lite byggproffs som jag själv) som föreslog att vi skulle skippa OSB-skivorna helt och hållet och limma cellplastlocken direkt på reglarna istället (och mot varandra), blocken är 60 cm breda och 5 cm tjocka och reglarna ska ju stå med 60 cm mellanrum. Väggarna ska inte hålla någon vikt, allt ska ligga på golvstående hyllor, så att cellplasten limmas enbart i reglarna och i varandra borde väl räcka, var argumentet.
Kan en göra så? :thinking:
Vi får väl ta lite tjockare cellplast`för att få samma isolervärde men det kanske inte är något problem? (Motivet till att skippa OSB:n är att det blir färre moment i byggandet och i rivandet - till saken hör att huset ska rivas om några år så det behöver inte ha så lång livslängd.)
 
  • Gilla
Isakare
  • Laddar…
R
Tänk bara termosflaska så är du på rätt väg med allt och kan välja vad du vill , hur ska du få till kylan , en kylmaskin
2-4 C är svårt utan en sådan
 
Jo kylaggregat ska vi ha, borde ha skrivit det.
Så du tror inte det blir någon större skillnad om vi skippar OSB-skivorna? Ingen nackdel som jag har missat, byggmässigt eller prestandamässigt?
 
R
Du får väl se till att ev reglar byggs in med isolering , annars är det en värmebrygga och kan bli en tendens till fukt/kondens på dom , en termos är helt tät med isolering runt om , så en tunn skiva att limma isoleringen på är nog inte fel och blir nog lättare att få till isoleringen som ska vara absolut tät i skarvarna
 
  • Gilla
erkka
  • Laddar…
OSB tillför ju lite stabilitet i konstruktionen, men det gör ju limmade frigolitskivor också. jag tänker på infästning av dörr och kylaggregat t.ex. som då måste passas mot reglarna. Annars är det ganska kul att bygga med frigolit och PUR-skum :) Lägg upp bilder efteråt så vi får se hur det blev
 
R
Upp till dig hur du gör , men intressant
 
  • Gilla
Fredrik99
  • Laddar…
Tänk på att du nog behöver ha diffusionstät fuktspärr på utsidan av kylrummet.
 
  • Gilla
CHEMAS
  • Laddar…
P Pucco skrev:
Tänk på att du nog behöver ha diffusionstät fuktspärr på utsidan av kylrummet.
När är det man behöver ha det? Har hört olika bud. Ska försöka ha 10-15 grader utanför kylrummet på vintern i alla fall så det blir mindre kondens. Rummet ska bara leva några år (rivningskontrakt).
 
Bygg som en helt vanlig vägg, men ut och in. Plasten på utsidan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.