lärjungen
Hej!

Som rubriken lyder undrar jag om det är nån idé att återanvända sin rätt slitna och ruggiga väggpanel genom att helt sonika vända på den så att den (förhoppningsvis) fräschare insidan blir utsida istället? Panelen är inte rutten eller dålig på något annat sätt än att den börjat spricka på ytan. Har dock aldrig hört om nån som vänt på panelen istället för att köpa ny, men om det funkar är det ju rent ekonomiskt en stor skillnad.

Någon som har erfarenhet av sådant? Eller är det att vara dumsnål? Motivera gärna.
 
Oftast är det flera spår på baksidan. Kolla. Mao. Det finns fram och baksida. ;)
 
Låter som riktig snållösning, sen lär ju baksidan vara hyvlad också.
 
En snållösning, men om det är bra nog åt dig bestämmer du själv. Räkna med att komplettera med lite nya plank.
 
Har vänt panel flera gånger, dels ändvänt så nederdelen kommit upp under taket och dels vänt så insidan kommer utåt. Fungerar helt utmärkt och väl värt besväret eftersom virkeskvaliten är överlägsen i gammal panel.
 
  • Gilla
Johanp19791
  • Laddar…
Jag har också vänt panelbrädor så att de opåverkade övre ändarna i stället kommer ner. Det har i stort sett fungerat bra utom i några fall då märken efter tidigare spikar börjat visa sig genom målarfärgen. Dessa mörka märken torde bero på att de gamla spikarna rostat/oxiderat vilket nu tränger genom färgen, trots att spikhålen noga spacklats igen före målning.
 
är det ohyvlat på båda sidor så funkar det säkert. Tycker inte det är en snållösning, och är man inte gjord av pengar så är det väl en utmärkt ide att återvända panelen på detta vis. Förr slängdes sällan begagnat virke som var friskt, man återanvände.
Kör på om panelen ser fin ut på baksidan...
 
  • Gilla
kallun
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.