Hej!
Vi ska byta befintliga 2-glasfönster i trä mot 3-glasfönster i aluminium från Traryd. Kommunen kräver bygglov för fönsterbyte så det ansökte vi om och fick beviljat. Dock behövde vi komplettera vårt ärende med beskrivning över brandcellsgränserna för att få startbesked. Nu vill kommunen inte ge oss startbesked eftersom de nya fönstren/altandörrarna inte är brandklassade EI 30, och vi har mindre än 2 m till vårt garage (och mindre än 5 m för en del om man räknar med 135 grader strålningsvinkel). Detta enligt BBR 5:611. Problemet är att befintliga fönster och dörrar, som är original sedan huset byggdes, inte heller uppfyller kraven. Kan kommunen då verkligen kräva att det vi byter ut till är brandklassade?
 
Då ni gör ett sådant ingrepp som kräver bygglov så kan det tyvärr bli så.
 
E emlin87 skrev:
Kan kommunen då verkligen kräva att det vi byter ut till är brandklassade?
Ja.
 
  • Gilla
Myrstacken
  • Laddar…
Svårt att säga att dom gamla inte följer dagens regler, aspest va ju top noch förr, inte direkt något man kör på med idag
 
Som jag har förstått det så kan dom inte kräva att befintligt följer dagens regler, men däremot vid ombyggnation så kan dom kräva att du följer dagens regelverk.

Så endå utvägen att slippa är att du renoverar befintliga fönster och sätter energiglas eller kasset i dom. Kräver inget bygglov o då bör dom inte ställa dessa krav.
 
Som skrivits ovan så kan de inte ”kräva” att de gamla fönster följer nya regler, som om du skulle behöva byta tätskikt i badrum eller dra in jordat överallt för att det är så man bygger idag.
nu gör du en bygglovspliktig åtgärd och den följer de nya reglerna, svårare än så är det inte.
 
Precis. Det nya som kräver bygglov måste följa de nya reglerna. Ni får visa att de nya fönstren uppfyller brandklassen eller ta bort dom från bygglovet
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.