Hej,

Hoppas frågan ligger rätt.

Jag har en lite generell fråga som dykt upp när vi tittar på hus. Flera äldre hus har fukt i källare p.g.a. bristande dränering.

Om ett hus har en grund som är gjuten (gjuten platta eller gjuten källarvåning i suterräng, kan väggarna i grunden vara murade ?) och grunden har varit dåligt dränerade ett par decennier så man har fått fuktinträngning i källargolv och källarväggar. Kan det bli skador på grunden ?

Självklart så förstörs ytskikt (puts, färg etc.) men kan själva grundens kvalitet, mekaniska egenskaper etc. bli påverkade?

Om man dränerar enligt konstens alla regler, torkar ut etc. Är grunden då i OK skick rent konstruktionsmässigt ? Eller kan den ha tagit skada likt ett trä som ruttnat ?

// Viktor
 
Åsa Lund
Om vattnet som tränger in innehåller olika salter och mineraler kan det nog påverka hållfastheten på putsen på väggen, varefter putsen spricker och lossnar.
Kanske samma sak om det är riktigt gammal betong, före kriget, att det är låg kvalitet så den reagerar likadant, men det ska mycket till.
 
Även betong åldras av fukt. Men om grunden skadas så var det nog andra problem med konstruktionen som är värre. I extremfall kan nog övre delen frysa sönder.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.