Har labbat en del med denna såg som jag precis köpt: http://www.toolab.se/produkt/GCM-8-SJL-Bosch-Kapsag-Geringssag-216mm.

Jag förundras/förskräcks av det otroligt dåliga dammupptaget. Jag har testat med en vanlig dammsugare samt min Festool MINI med ny påse. Fick känslan att Festoolen presterade något sämre än vardagssugaren.
Jag har inte gjort några vetenskapliga tester med att väga sågdammet men jag får känslan att 80-90% hamnar utanför och runt sågen. Jag får spendera goda 10 minuter bara för att dammsuga upp sågdammet som sprids i en ganska bred yta runt sågen, bara efter 5-8 kapningar.
När jag känner efter runt gummimunstyckena på sågen med dammsugaren på så känns det som ett väldigt tunt luftflöde, nästan så att jag förstår att det inte hamnar så mycket där.

Måste jag gå upp till Kapex-nivå för att slippa damm eller är det något annat jag kan göra?
 
Det låter inte normalt. Du bör ha högre upptag än då med felfri såg och sug.
 
Sitter det inte en frigolitbit i utsuget/klingskyddet då? Förpackningsmaterial.
 
Sitter ingen frigolit. Däremot är ju gummiflärparna som ska samla in dammet väldigt små och det lilla röret har jag svårt att passa in fingret i.
 
Något verkar fel. Jag har mätt dammupptagningen till 90% med min GCM 8 SJ, kopplad till Bosch:s enklaste dammsugare, och en av uppgraderingarna med SJL är väl ännu bättre dammupptagning med hjälp av den lite större gummitratten. Jag måste ju fråga, har du kollat att dammsugaren verkligen går när du sågar? Kanske har fastnat något inne i slangen?
 
Jag är nöjd med dammuppsamlingen på min såg och kör den med en Nilfisk Multi 30T. Klart att den inte suger upp allt men det lilla den missar kan jag leva med.
 
E
Har heller inga problem med min. Kör med Nilfisk Multi 20T och nästan allt hamnar i påsen.
 
Har Mini 'n reglerad sug? Är slangen defekt? Slangen sitter fast på sågen?
Måsten själv tejpa fast sugslangen så att det hålla ordentlig. Har f.ö. samma såg som du och en Biltema damsugare.
 
  • Gilla
DarrenB
  • Laddar…
Kör Minin på fullt sug. Ny påse. Köpte beggad så slangen kan vara defekt, hur kan jag kolla det i så fall?
Slangen satt fast på sågen men själva Bosch-insuget är gjort av två delar så när man trycker lite så delas plasten. Löste det med kattstrypare. Jag kör Boschen i Minins eluttag och Auto så dammsugaren går definitivt igång.
Det jag kom på nu är att jag använde en bit MDF som "zero clearance"-bit för att minska flisbildningen. Använder dessutom Bosch klinga för finare snitt dvs 60 har jag för mig. Kan de ha spelat in?
Tycker ju ändå att dammsuget ska kunna klara även det.
 
Svar på många inlägg:

Kapexen är inte perfekt, men bra.

Zero-clearance inlägg neråt är inte bra för utsuget. Zero-clearance inlägg bakåt är otroligt dåligt för utsuget.

Gamla Festool Mini har inget vidare sug. Den nya modellen är dock rätt bra.
 
Zero clearance betyder en träbit mellan
Anslag och arbetsstycke? Vad är en kattstrypare: kabelbindare? Då prova med silvertejp.
 
Okej nu har jag gjort en lite mer djuplodande analys.
Tog bort zero-clearance-biten för att eliminera felkällorna.

Så här ser det ut efter en sågning.
Första bilden.jpeg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Så här ser det ut då jag sågar. Har en video som visar flödet men orkade inte ladda upp till YT. Men det kanske syns på bilden att det står som en spån-kvast rakt upp från sågens ovansida. Ungefär här inser jag också att det är min sågteknik som bidrar till flödet. Jag börjar nämligen sågningen genom att dra den helt tillbaka, sänka den och sedan skjuta sågen framåt. Klingan träffar 90x90-balken nästan helt från sidan.
Screen Shot 2014-10-20 at 6.58.45 PM.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Det är framförallt dessa öppningar som släpper igenom den största delen sågspån. På bilden ser man en gummiskiva ovanför röret som ska stoppa lite av flödet men det räcker inte till. Samtidigt lämnas en stor öppning för stålarmen. Jag undrar varför man inte gjort en gummianordning även här? Man skulle kunna ha ett borstsystem för att få full rörlighet i armen men ändå stoppa spånen.
Glipan.jpeg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Jag kör sedan ett snitt där jag för sågen rakt ner mot stycket lite som när man skär en limpa. Här ser jag en markant skillnad på dammupptaget, där dammkvasten vinklas rakt mot gummitratten och faktiskt sugs upp. Lite spån sprutar fortfarande upp ur gliporna ovanför klingan men det känns rimligare jämfört med första bilden.
Screen Shot 2014-10-20 at 7.03.31 PM.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Här är en annan bild från videon. Man ser inte så tydligt men dammkvasten från ovansidan är ganska mycket tunnare och har inte samma spridning som första snittet.
Screen Shot 2014-10-20 at 7.06.09 PM.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


På sätt och vis är jag glad att jag upptäckte en workaround, också lite generead eftersom det var mitt fel till den enormt dåliga uppsugningen, men samtidigt lite besviken på att inte Bosch-sågen klarar dammuppsugningen från lite mer udda vinklar. Glipan jag hittade skulle man nog kunna täta på något sätt. Skulle föredragit att Boschs ingenjörer gjorde det istället för mig.

Tack för alla råd så här långt!
 
  • Gilla
Mr MO1
  • Laddar…
Den där springan känns som ett fel, ingen feature

Någon med samma såg som kan jämföra om springan finns där med?
 
Ska försöka kolla på min såg imorgon men jag tror det är fel på din såg för min har inte så stora problem med spån/damm.
 
  • Gilla
DarrenB
  • Laddar…
Chiippe skrev:
Ska försöka kolla på min såg imorgon men jag tror det är fel på din såg för min har inte så stora problem med spån/damm.
Om du har möjlighet får du gärna ta motsvarande bild för att se skillnaden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.