Vi behöver sätta ett upplag/stolpe (för en bjälklagsbalk) av träreglar i närheten av platsen där vi senare ska installera kamin. Nya kaminer kommer ju med anvisning om avstånd till brännbart och det finns ju också generella regler, se t ex http://www.brandskyddsforeningen.se/i-hemmet/sotning/brandsakert_placering .

Är det samma avståndsregler till bärande brännbara delar (som vår stolpe i detta fall) ?

Används samma avståndsregler även för röret som går från kaminen in i murstocken eller anses det "kallare" ?
 
Av egen erfarenhet så är det bästa att efterfråga skorstensfejarmästarens (eller dess delegerade) uppfattning eftersom det ju senare också är hen som ska godkänna installationen. Det finns minst sagt utrymme för eget tyckande och bedömning kring denna fråga. Det kan skilja sig extremt från kommun till kommun.

Sedan hänger väl mycket på valet av isoleringsgrad på rökröret.

(Från en som fick eldningsförbud i nyinstallerad kamin)
 
Kolla me kamin tillverkaren om avstånden, röret in i skorsten kan man ha både oisolerat och isolerat, tror att avståndet krymper till 50mm på vissa skorstenar.
 
Har nu pratat med skorstensfejarmästaren och de hänvisar numera helt och hållet till tillverkarnas specifikationer av avstånd. Gäller både kaminer och rör. Och de gör inte skillnad på om det brännbara är bärande eller inte.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.