Hej,

Många kameror tillåter att man definierar områden i bilden som inte ska filmas (och som då blir svart-maskerade).

Känner någon till om det går att hävda att man inte filmar område utanför tomten, om man gjort dessa inställningar. Eller krävs det att man fysiskt skärmar av kameran eller riktar den annorlunda (bort från offentlig mark)?


Tack!
 
Filmar man inte så filmar man inte.
 
  • Gilla
vcx
  • Laddar…
Nyfniken Nyfniken skrev:
Filmar man inte så filmar man inte.
Nä precis, så tycker jag också.

Dock står det tex på integritetsskyddsmyndighetens sida att:

Var därför noggrann och kontrollera kamerans upptagningsområde så att du inte filmar din grannes trädgård, trottoaren eller vägen utanför ditt hus eller någon annan plats där allmänheten kan röra sig.
Ytan är ju inom upptagningsområdet, även om det inte filmas...

Man kan ju tänka sig att det är ungefär som en avstängd kamera eller en attrapp. Även detta verkar dock lite lurigt:

... om du vill sätta upp en attrapp är det bra att rikta den så att grannar eller förbipasserade inte tror att de blir bevakade.

Integritetsskyddsmyndighetens granskningar visar att attrapper ofta leder till att personer upplever samma kränkning av den personliga integriteten som då en riktig bevakningskamera används. Vid klagomål mot en viss bevakning kan Integritetsskyddsmyndigheten komma att inleda tillsyn i syfte att avgöra om en viss kamera är en attrapp eller inte.
 
J jahallåja skrev:
Även detta verkar dock lite lurigt
Nej, det är inte ett dugg lurigt.

"Upptagningsområde" är vad som spelas in. Av rent hyfs så riktar man däremot inte attrapper eller maskade kameror mot allmän eller annans tomt. Många känner sig nämligen illa till mods av att bli övervakade (även om man tekniskt sett inte blir det). En sympatisk människa riktar därför sin kamera så det inte är några frågetecken om att det är den egna tomten som filmas.

Sen finns det rövhattar som absolut ska vränga sina rättigheter till sin yttersta spets utan omtanke om andra. Det går inte att göra något åt. Se bara till att inte vara en rövhatt själv.
 
  • Gilla
Peter2400
  • Laddar…
Tack!

Skall undvika rövhatteri, det handlar om att hyvla bort ett hörn av bilden, inte att rikta halva kameran mot grannen och meddela att det är tillåtet på grund av en inställning i mjukvaran.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.