Jag har en villa byggd -49. Totalt ca 300 kvm, 1,5 plan med källare. Betonghålsten i stomme. Självdragssystem självklart. Men med ett besvärande kallras, som är otäckast vintertid. Det blåser året runt in igenom rökgångar och frånluftsventiler. Huset har bergvärme sedan 1985 (ny VP 2008) och fyra öppna spisar.

Det finns två skorstensstockar, båda i anslutning till var sin yttervägg, i norr- respektive västerläge. Men det är bara den norra som fungerar så här dåligt. Den betjänar (via sju kanaler) två öppna spisar (i intilliggande rum), WC och kapprum vid huvudentré, badrum i plan 2 samt i källarvåningen gillestuga och pannrum (den senare ursprungligen rökgång från pannan).

Den andra skorstenen har 8 kanaler varav 2 är rökgångar och övriga frånluft, men de fungerar alla som avsett.

Jag har rådgjort med en sotare, som rekommenderats som expert på området. Han avråder bestämt från alla typer av "snurrventilatorer" eller takfläktar, men ansåg att problemet borde kunna lösas med rengöring/öppning av springventilerna under fönstren för att åstadkomma större luftinflöde. Har testat det. Det funkar inte! Då blåser det hårt och iskallt både ur springventilerna och ur rökgångar och frånluftsventiler samtidigt och i samma rum! Alltså iskallt i rummen och sotlukt från spisarna. Däremot vänder luftströmmen i den norra skorstenen, i alla fall i eldstäderna, genast då man öppnar ytter- eller terrassdörren, som ligger i ganska öppen plan och rätt nära spisarna. Vi öppnar alltså en ytterdörr när vi ska elda. Direkt när brasan tagit sig kan dörren stängas och då funkar spisen, men det luktar förstås snart rök i WC, kapprum och gillestuga (men aldrig i badrummet på plan 2).

Ska jag trots allt, och mot sotarens rekommendation, montera en ful huv med en dyr varvtalsreglerad fläkt, som drar mer el än all belysning i hela huset (ett trettiotal lågenergi- och ledlampor) eller lika fula skorstensventilatorer, sådana där som snurrar? Kan man i så fall köra alla kanalerna (inklusive två öppna spisar) genom samma fläkt/ventilator? Finns det något annat tips att testa?

Mycket tacksam för goda råd och synpunkter!

/Rufus

Bilder:
1. Konstruktionsritning där den övre (skorstensstock vid entré) är den problematiska.
2. Planskiss över bottenvåning där denna skorstensstock är avsedd för öppna spisar i entré och"arbetsrum" och frånluft i WC och "garderob" m.m enligt ovan.
 
  • SCAN0009.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • SCAN0010.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
det är ju inte så konstgt att det "vänder" i skorstensstocken,nånstans kommer luften in,speciellt när du eldar
 
Precis, det är ju klart att luft kommer in om den går ut och omvänt :). Men normalläget (utan eldning) tycks ju nu vara att luften kommer in genom den ena skostenen och ventileras ut genom den andra. Det är som sagt ganska lätt att få till ett bra drag i ”in-skorstenens” ena rökkanal genom att öppna ytterdörren och tända en brasa. Frågan är fortfarande hur ett fortlöpande fungerande drag kan åstadkommas i båda skorstenarna samtidigt, i alla kanaler, och utan eldning?
 
ofta får man då sätta in en fläkt,fenomenet är inte alls okänt, det blir så.
kanske du behöver lite hål nere i rummen,för att släppa in lite luft.
 
Rufus 58 skrev:
Frågan är fortfarande hur ett fortlöpande fungerande drag kan åstadkommas i båda skorstenarna samtidigt, i alla kanaler, och utan eldning?
De fungerande ventkanaler skapar för stort undertryck i ditt hus - minska utblåsningen så blir inblåsningen förhoppningsvis mindre. Det är inte förbjudet att begränsa självdraget under vintern då den fungerar/drar som bäst.
Öppna spisar har väl spjäll som kan stängas på bättre sätt? Störst utsug sker troligtvis från kanaler på våning 2 så du kan testa att strypa där.
Försök att få luften att stå stilla i huset och sen öppna delvis rum efter rum så kanske hittar du ett läge då du blir nöjd. Börja med att släppa in luften genom dom inluftsventiler du har innan du öppnar någon skorstenskanal. Hoppas du hittar balans i det hela
gaia
 
Tack gaia för praktiska och konstruktiva tips, som verkar vettiga!

Ska testa nu lite fram och tillbaks med in- och utluft - i tur och ordning och i olika dela av huset. Sådana här gamla självdragssystem kräver väl en del mekande, eller hur? Dina synpunkter tycks ju stämma rätt bra med sotarns också Återkommer snart med resultaten. :))
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.