Hej!

Vi ska renovera vårt kök och har planerat ett nedkast i köket för källsortering. Vi ätr trötta på påsar med flaskor och burkar som ska till återvinningen. Köket ligger rätt över pannrummet och vi tänkte utnyttja detta för att bli av med diverse sopor. Vi har tänkt att ha tre eller fyra olika nedkast i laminatbänkskivan, rör som går genom golvet och rätt ner i säckar i pannrummet. Sedan kan vi enkelt lyfta dessa säckar till bilen.

Köket har en hörnlösning med spis, till höger om denna avställningsyta, därefter vårt tänka nedkast och efter nedkasten kommer en lång bänkskiva utan bänkskåp under. Med hjälp av täckskivor tänkte vi bygga upp en låda för att täcka rören. Täckskivan på framsidan sätts 7-8 cm in under bänkskivan för att skapa ett utrymme för några handdukskrokar.

Vi hade tänkt att nedkastskåpet skulle vara c:a 20 cm brett och hela bänkskivan djupt - c:a 62 cm. Nedkasten placerade på en rad in mot väggen. Ett nedkast för pant, ett för konservburkar, ett för plastförpackningar och kanske ett för glas - men då får man ha någon typ av låda istället för säck, då de kommer gå sönder på vägen ner.

Våra frågor är hur vi rent praktiskt - och estetiskt - ska lösa detta.

1. Helst hade vi velat ha en slät bänkskiva (som gick att använda till arbetsyta när man inte skulle slänga ner saker), med en lucka som man lyfte upp och under den skulle dessa nedkast dölja sig. Men vad kan man ha för gångjärn till detta och hur får man en snyggt avslut på skivan. Det går ju inte bara att kapa skivan itu - hur ska "ändträt" behandlas? Kan man sätta en metallist? Hur?

2. Hur ska själva nedkasten utformas? Vi funderar på stuprör eller liknande, då det vore bra om det är släta rör invändigt, så att man rent teoretiskt kan städa ur dem - även om vi tänker oss att det vi kastar ner ska vara rent. Eller plaströr kanske? Vi tänkte dimensioner runt 12-15 cm i diameter. Stora pet-flaskor samlar vi i köket, men övriga flaskor och burkar går ner i det. Vad kan man använda för rör?

3. Hur ska nedkasten fästas upptill? Om vi tänker att man lyfter bänkskivan och där under ser en ytterligare skiva som nedkasten sitter i - hur ska de se ut? Det vore roligt om man kunde ha som en krage runt varje rör som låg på den nedre skivan - kanske metall.

Hoppas vi kan få lite tips och idéer.
 
Hej!

Bra idé, och ett tips till andra!

Detta kräver egentligen lite forskararbete för att kunna svara bra på.
Men lite snabbt så ser jag framför mig att man kan kanta "ursågningskanterna" med laminat (bäst att snickare gör) eller med tunna trälister, och under locket ha en skiva i rostfritt med ett runt hål. Rören hade jag nog gjort något vidare, mellan 15-20cm i diameter, och i plast, med en krage i rostfritt som borde finnas hos välsorterad bygghandel (alt. låta plåtslagare ta fram).
Detta fästes sedan med någon form av popnitar.
Ett pianogångjärn i rätt mått och antingen ett litet hål som man kan använda för att lyfta med fingret eller ett litet beslag med runt ring i skivan kan också gå bra.
Allt detta kan både snickare och plåtslagare också tipsa om, som har koll på det senaste inom beslag etc. Lycka till!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.