Som ni kan se på bilden så ligger vår källartrapp mot ytterväggen. Tidigare har det varit en uppreglad vägg av spånskiva mot ytterväggen, men den är nu borta. Mellan trappan och väggen är det är det ca 2 cm som var full av sand, antagligen gamal puts som släppt från vägen och åkt ner i springan mellan trapp och vägg. Vi har nu tagit bort sanden mellan trapp och vägg och kan konstatera att trät på trappan är mjukt och fuktigt (på den delen som är mot väggen).

Hur gör man i detta fall? Låta det vara och hoppas att det torkar upp, försöka ta bort det som är mjukt och fuktigt på trappan, byta ut hela den delen av trappan eller något annat tips?
 
  • picsay-1305269146.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Är det något som är mjukt i träet hade jag bytt ut dessa delar. Sedan hade jag även sett till att inte låta träet ligga dikt an väggen (eller något annat material som leder fukt). Fuktvandring har man alltid men ligger träet mot stenväggen kommer fukt obönhörligen att vandra in i träet med tiden. Du kan ju t.ex. sätta över en list om du inte vill att springan skall synas?

Är det mycket fukt i väggen? Ligger väggen under jord? Då kanske det även är på sin plats att se över dräneringen.
 
Redigerat:
Väggen ligger under jord. Huser är byggt 1946. Det är bara längst ner på väggen som den känns fuktig.

Men man blir väl inte av med fukten i väggarna även om man dränerar eftersom vägg och golv suger upp fukt underifrån eller har jag fel?
 
Det beror ju på var fukten kommer ifrån... Detta kan mycket väl vara ett tecken på en dränering som börjat bli sämre. Men det kan naturligtvis komma från plattan också. Är dina källargolv täta, d.v.s. målade med en färg som inte andas?

Då kan fukt underifrån söka sig upp i väggarna istället.

Att viss fukt finns i källarväggar är dock helt normalt och brukar inte ställa till några större problem såvida man inte har något organiskt material i anslutning. Då kan man få problem med mögel och t.o.m. röta.
 
Redigerat:
Vi har precis slipat bort färgen från golvet så nu ska det inte vara tätt.
Kan tillägga att vi köpte huset förra sommaren och har börjat renovera i källaren. Vet inte ens om det finns någon dränering. Huset står på en kulle och det när sandjord i marken.

Tanken är att ta bort allt organsikt material i källaren och lägga klinker på golvet samt ta bort all plastfärg på väggarna och putsa om och måla med färg som andas.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.