Hej,

Tips efterlyses rörande bra källarbelysningar.

Min takhöjd är idag 204cm men har tänkt regla ner och gipsa på lite (21mm + 13mm?) vilket ger mig ca 200cm kvar. Har ett par rum som behöver en hel del ljus för att bli trevliga (få eller inga fönster). Har ni några bra tips?

Hade initialt funderat på infällda spot:ar men det känns som om dessa skulle vara lite för varma och därmed brännas lite i hårbotten då jag själv är 187cm lång....

Lysrörsarmaturer bygger troligen lite för mycket (slår jag inte huvudet i dessa)... Skulle väl funka om man satt dem där man inte går (=i skarv vägg/tak) men ger det tillräckligt med ljus och bländas det inte då?

Någon som har något bra tips?

JoGi
 
finns det inte fiber belysning?

har för mig elektrikern pratat om det nån gång, drar du bara fiber upp i taket som "spottar" å har lampan nån annanstans...
 
Fiberbelysning... hmm säkert optimalt... men prisvärt? Låter iallafall rackarns dyrt!

Men det är klart vill man ha en värstingtvättstuga så... ;)

JoGi
 
Fiberbelysning lyser inte upp speciellt mycket, det ger mer bara en schysst stämning i en...bastu eller nåt.

Vad ska du göra därnere?

Ska du bara lysa upp - kör med vägglampor då. Det finns ju många vägglampor för tex offentligt bruk som lyser upp bra. Är det hobbyverksamhet får du väl använda flyttbar belysning..?
 
mmmmm..vägglampor tänkte jag också på..bra idé tycker jag
 
hmmm, jo vägglampor är ett alternativ... Dock är det lite mindre flexibelt när/om man vill möblera om. (Det är skulle ju dessutom vara lite skönt att slippa dra en massa kabel på mina nyputsade väggar.)

Får nog kika vidare på tak/vägg-hörnsmonterade armaturer.

P.S. Takhöjd(204cm) - JoGi(187cm) - träskor(5cm) - lysrörsarmatur(7cm) = 5cm frigång om jag fäller in lysrörsarmaturen i undertaket... Måste kolla att det går att byta rören då...D.S.

F-n det var inte enkelt det här... JoGi
 
Vi har 193 cm höjd i vår källare. Sovrummet är ca 20 kvm. Väggarna är vitmålade och har 5 st 100w vridbara vägglampor. Eftersom man kan rikta om lamporna så har vi aldrig några problem med att det blir mörkt. Tvärt om rummet känns mycket ljust och luftigt. Fast det klart, alla kablar ligger inne i väggarna...

Berit
 
Jag såg en lösning i en tidning för ett par år sedan, där hade det gjorts ett låtsas fönster på väggen.

Lampor satt under "fönsterkarmen" med lyset riktat mot mitten av fönstret och istället för vanligt glas var det frostat glas. Läckert!

 
Berit skrev:
Sovrummet är ca 20 kvm. Väggarna är vitmålade och har 5 st 100w vridbara vägglampor.
Berit
...wow 500W i lampeffekt! Det lär bli ljust det förstår jag (och generera en hel del värme)! Men det är kanske det som krävs för att få ljust (och varm och skönt ;)...

JoGi
 
Är det alltså en tvättstugebelysning du är ute efter? Vilka krav har du på belysningen?

För att kunna ge några vettiga tips är det bra att veta vad du har för färgsättning, inte minst i taket.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.