Jag tror mig veta att det är vanligt med vanlig installationskabel även till skyddsklenspänning. Nu är det ju svårt att få tag på sådan kabel utan gulgrön skyddsjord och gulgrön skyddsjord får ju inte märkas om för annan användning. Vad gör man då med den gulgröna, lämnar den oansluten (jfr dubbelisolerade system) eller använder som något slags skyddsjord/potentialutjämning och får den ansluten till skyddsjordsystemet? Bör skyddsklenspänningen få flyta fritt eller bör lämplig pol anslutas till skyddsjord (anslutning till nolla lär väl inte vara lämpligt)? Spelar det någon roll om skyddsklenspänningen är AC eller DC?

Bakgrunden är den att jag tänkte sätta upp en solpanel för laddning av åkgräsklipparens batteri och sedan använda detta även för t.ex. belysning i uthuset. Uthuset har tidigare elinstallationer (två olika generationer) som inte är i bruk, men så småningom ska jag väl kanske se till att få 230/400 V indraget (fn har jag en lös byggcentral som jag ansluter med kabel vid behov). Kanske ser jag om jag kan använda delar av det äldsta elsystemet för LED-belysning med skyddsklenspänningen avsäkrad på lämpligt sätt. Det kanske inte spar så mkt utan vore väl mer av byggnadsantikvariska skäl.
 
J
Finns kablar med tillägget U i stället för G , då är den utan gul/grön ledare
 
Man brukar prata om klenspänning, SELV/PELV i en startströmsanläggningen då grejen med SELV/PELV där är att åstadkomma en skyddsseparation mot startströmsanläggningen. Där kan man ibland vilja jorda klenspänningssystemet mot startströmsanläggningen varvid man får ett PELV-system.

I ditt fall har du en helt oberoende strömkälla för 12 V. Man får kalla den SELV men man gör det inte, man kallar inte bilens elsystem för SELV. I och med att det är fristående så har du redan all nödvändig separation mot startströmsanläggningen så det finns ingen koppling dit alls.

Vill du jorda något där så handlar det om en lokal jord inom ditt solcellssystem med syftet att upptäcka isolationsfel. Det kan blir aktuellt vid större system men i ditt fall låter det som överkurs. När du börja fylla taket med solceller som tillsammans har farliga spänningar och strömmar och kopplar in en växelriktare för 230 V etc är det dags att tänka om, men där är du väl inte ännu? Just nu låter det som att du kan använda t.ex RKK / RKX etc, 2x1.5 mm² utan jord. Vill du ha styvare installationskabel som finns ju fortfarande EKRK som tvåledare: https://www.elbutik.se/product.html/ekrk-installationskabel-kulo?category_id=2102
 
Nej, än så länge är det en panel på 45W 22V (vid 1000 W/m2 instrålning, i Sverige kan man räkna med 600-800 W tror jag). Panelen ska sitta högt på en västvägg en bit under takutsprånget. Lamporna blir nog 5-15 W/styck, batteriet ger ju en buffert och ska jag ha tänt någon längre tid får jag väl plocka fram byggcentralen och tända andra lampor eller kanske ladda batteriet från denna (varvid systemen kanske blir tillfälligt hopkopplade). Så småningom blir en viktig uppgift för panelen också att driva fläkten till en solluftvärmeväxlare.

Jag har skaffat tvåledare (fanns på Jula men saknas på många ställen) men ibland vill man ju dra till flera armaturer, dra tändledare osv i en kabel i st. f. att dra en massa parallella tvåledarkablar. Bra att veta att det finns kabel utan gröngul ledare, men var kan man få tag på den?
 
Du kan t.ex följa den länk jag lade in i förra inlägget till elbutik.se. Men det kan faktiskt vara billigare att köpa en kabel med grön/gul ledare och klippa bort den i dosorna.
 
Tack för svar. Jag hade tittat på Elbutik men allt utom tvåledare verkade ha gulgrönt, i varje fall på bilderna. Samma hos Malmbergs som jag tittat på senare. Jojo123 nämner U i st f G men jag har inte sett till någon sådan och är lite osäker på om U/G ska ingå i den fyrställiga beteckningen (typ EKRK fast med U/G i) eller om det är G:et i t.ex. 3G1,5 som avses.

EKRK är såvitt jag förstår kuloledning eller rättare sagt ersättning för denna. Åtminstone för traditionell kulo gällde torra utrymmen inomhus. Ett uthus som är en f.d. ladugård ännu delvis med jordgolv, uppfyller den detta kriterium a) för klenspänning, b) för nätspänning (då med jordad flerledarkulo)? Är det kanske så att kuloersättaren pga plastmanteln och följeledare inte har samma begränsning som den traditionella kulon med ett falsat plåthölje?
 
Det jojo123 skrev var ett äldre sätt att beteckna kablar som inte finns nu exv 3x1.5-G, 3x1.5-U. Vill du skaffa kabel utan grön-gul får du söka efter tex 3x1.5, 4x1.5 osv inte 3G1.5, 4G1.5

I ditt fall kan du använda EKRK det ställs inga såna krav där. Det skiljer ju även tydligt ut vad som är klenspänningsdelen och är en lätthanterad kabel. Annars har du rätt i att den i normalinstallationer bara får användas lika restriktivt som gammal EKR, plåtkulo.
 
E
Det låter ju som att du i framtiden kommer att dra in el, då är det lika bra att installera med EKK redan nu.
När du sedan får in strömmen är det bara att byta ljuskällor och koppla över till 230V.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.