Har köpt hus med original golvvärme från 1960 :) + vattenradiatorer.
Det är inte det mest ekonomiska med tanke på den dåliga isoleringen i plattan men eftersom det är bergvärme i huset är det inte hela världen.

Styrsystemet är ganska enkelt med termometer på tilledningsvattnet, en ventil per slinga och temperatur på returen per slinga.
Besiktningsmannen tyckte inte man skulle byta till termostater eller någon annan intelligentare styrning.

Några tankar...

- Hur ska detta justeras?
- Vad är lämplig tilledningstemp och returtemp?
- Borde man inte ha nått sätt att skilja på temp till radiatorerna och golvvärmen, man vill ju ha högre på radiatorerna

/Dea
 
  • golvvärme 1.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Förmodligen så är den där golvvärmen en riktig energibov, förr i tiden var det vanligt med att bara lägga grejerna ovan betongen med alltförbreda mellanrum och inga reflektionsplåtar eller isolering.. Så jag tror inte det finns särskilt mycket att göra med det där systemet.. Men det går ju säkert bra att montera in ordentliga ställdon med rumsgivare, dock bör det ju sitta en shunt på systemet som fördelar värmen från radiatorkretsen.. Men eftersom att. Det är så gammalt kommer säkert det inte att funka om du sänker temperaturerna på slingorna....tyvärr
 
Så är det såklart men eftersom det finns radiatorer, också original, är detta främst ett sätt att se till att inte golvet som är i klinkers ska vara iskallt att gå på.

Energimässigt räddas det av att det är bergvärme installerat för två år sen vilket trots detta golv ger helt ok uppvärmningskostnader.

Frågan är bara hur man bör ställa denna typ av system med avseende på temperatur in i slingorna, som är gemensam, och måltemperatur på returen från varje slinga, som är individuell.

/Dea
 
Redigerat:
Ja det blir till att pröva sig fram..
normalt arbetsområde på golvärme ligger mellan 35-45 grader, men du måste känna dig fram eftersom det inte går att uppskatta arbetstemperatur för din anläggning.. Men du ska sträva efter så låg returtemperatur som det bara går utan att golven känns för kalla..
 
Och anledningen till att du får olik returtemperaturer beror på slinglängd,isolering,kallras och otätheter
 
OK, då siktar på 45 grader in och lägsta möjliga returtemp.

/Dea
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.